Reklama na alkohol by se měla omezit, není to dobrý příklad pro mladé, plánuje ministr

Adam Vojtěch: Reklama na alkohol by se měla omezit (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví ve středu oznámilo, že seznam omamných a psychotropních látek rozšíří o drogu, kterou se v září otrávilo několik lidí na Ostravsku. Protidrogová politika vlády ale plánuje také boj proti závislostem na drogách společensky tolerovaných. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) například zvažuje regulaci reklamy na alkohol. „Je brán jako něco, co uvede člověka do pohody, a to určitě není dobrý příklad pro mladistvé,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

Před měsícem se člověk předávkoval psychotropní látkou, která dosud nebyla klasifikována jako droga. Vy říkáte, že předložíte návrh nařízení, které by seznam rozšířilo. Proč až ex post?

Vláda už dnes (ve středu) schválila to nařízení, to je třeba říci. Samozřejmě trh s drogami se vyvíjí a na tyto látky, které jsou syntetické, přijdeme právě až ex post, protože byly nové.

Myslíte, že experti, policisté a odborníci na závislosti třeba netipují v drogové komunitě a neříkají dopředu: pozor, tohle může být velký průšvih, protože tahle látka může někomu ublížit?

Pokud tomu tak je, tak samozřejmě novelizujeme nařízení vlády, ale toto se skutečně stalo na základě konkrétního případu syntetického kanabinoidu v Ostravě. Na základě toho jsme jednali a je to prevence do budoucna, protože orgány činné v trestním řízení potřebují mít definovány omamné a psychotropní látky, aby věděly, co je legální a co legální není.

V Česku je podle statistik 46 tisíc lidí závislých na nelegálních návykových látkách, například na pervitinu, asi 120 tisíc lidí v Česku kouří konopí. Alkohol si denně dá asi 600 tisíc Čechů. Jak má být podle vás pojata strategie postupu proti závislostem? Když někdo pije alkohol, je to asi pořád něco jiného, než když třeba užívá tvrdé drogy?

Beze sporu. Byť samozřejmě kouření a alkohol jsou také závislosti, jsou to vlastně nemoci, akorát tolerované obecně společností, nejenom u nás, ale i v zahraničí.

Je chybné tvrzení: pivo a víno je v pohodě, pervitin, to už je jiná káva? Dá se to podle vás dávat do jednoho pytle?

Tak úplně do jednoho pytle nikoliv, na druhou stranu já opakovaně upozorňuji na to, že třeba konzumace alkoholu v České republice je opravdu podle nejrůznějších studií velmi výrazná. I pokud jde o mladistvé a kouření, sice se podíl kuřáků snižuje, ale také je to problém. Ostatně i proto hájím protikuřácký zákon, který řeší jak prodej alkoholu, tak zákaz kouření ve veřejných prostorách.

A chystáte nějaké další zákazy, třeba zákaz reklamy na alkohol? Nebo naopak liberalizaci, aby si lidé sami řekli, co je pro ně dobré a co špatné? Kterou cestou by se Česko mělo vydat?

My to teď řešíme s novou Národní protidrogovou koordinátorkou paní (Jarmilou) Vedralovou v rámci její strategie. Skutečně si myslím, že třeba otázka reklamy na alkohol by se měla v této strategii řešit, to znamená nějaké omezení.

Omezení, nebo totální restrikce?

Omezení, regulace, protože je pravda, že pokud se podíváme na některé reklamy na alkohol, tak vidíme, že alkohol je brán jako něco, co uvede člověka do pohody. Jsou to většinou takové příjemné příběhy, a to určitě není něco, co by bylo dobrým příkladem třeba pro mladistvé.

Redakčně kráceno. Ministr Adam Vojtěch v pořadu komentoval také financování systému zdravotního pojištění nebo vládní spolupráci s ČSSD. Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.