Bernard: ČSSD není srozumitelná, nemůžeme být rozkročeni od rudého leva až do hnědého prava

Události, komentáře: Neúspěch ČSSD a KSČM ve volbách (zdroj: ČT24)

V uplynulých komunálních volbách pohořely tradiční levicové strany: komunisté i sociální demokraté ztratili některé své bašty a zevnitř stran se ozývá i kritika vůči vedení. „Ukazuje se, že čím víc spolupracujeme s hnutím ANO anebo se stranou, která ještě v polovině minulého století vraždila naše členy, tak máme tím horší výsledky,“ narážel na vládní angažmá ČSSD plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD). „Prohráli jsme čtvery volby po sobě, hrozným způsobem. Já jsem Vojtěcha Filipa vyzval, aby po volbách zvážil vlastní odpovědnost,“ doplnil bývalý místopředseda komunistů Josef Skála.

ČSSD oproti minulým komunálním volbám ztratila asi polovinu mandátů v obecních zastupitelstvech. V Senátu navíc strana obhajovala 13 mandátů, do druhého kola však postoupilo jen pět jejích zástupců a strana zřejmě ztratí druhý nejvýznamnější ústavní post v čele Senátu.

„Já si myslím, že to debakl byl – sestupná trajektorie už od krajských voleb přes parlamentní až do teď pokračuje dál,“ kritizoval v Událostech, komentářích Josef Bernard.

„Teď pro voliče nejsme srozumitelná strana. Není možné, abychom byli takto rozkročeni: abychom vyznávali světonázor od rudého leva až do hnědého prava. Navíc působíme jako mastodont: v době, kdy se musí rozhodovat v řádu hodin, tak my na to potřebujeme měsíce. Čili musíme změnit celou naši organizační strukturu, stanovy, abychom byli moderní dynamickou stranou,“ domnívá se plzeňský hejtman. Podle něj je pak nejhorším problémem kšeftování s funkcemi.

ČSSD podle jeho názoru musí přistoupit k zásadním interním reformám: „Já si myslím, že je opravdu nejvyšší čas přemýšlet o tom, aby se sestavil jiný tým, který představí svou koncepci rozvoje Česka.“

Bernard patřil ve straně mezi kritiky spolupráce s Babišovou vládou, podle něj ale ČSSD selhala v předchozím vládním angažmá, kdy byl premiérem Bohuslav Sobotka: „Nepřicházeli jsme se zásadními řešeními pro Česko. V oblasti zemědělské politiky, školství nebo podpory malých a středních podnikatelů – prostě v těch oblastech, které by měly Česko v životní úrovni přiblížit západním zemím – tak v těch jsme selhali i my.“

Hejtman Netolický: Výsledek ČSSD není dobrý zejména ve velkých městech

Místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický ale v Interview ČT24 upozorňoval, že mělo nové vedení strany v čele s Janem Hamáčkem na potřebné změny málo času: od sněmovních voleb totiž většinu času zabralo sestavování vlády a sociální demokraté se až letos v polovině roku rozhodli, že do Babišovy vlády vstoupí.

Strana by podle něj měla vsadit na úspěšné regionální politiky: „Výsledek ČSSD není dobrý zejména ve velkých městech, kde se nevolí na základě osobních kontaktů s voliči. Ale pokud jde o středně velká města a venkov, tam už ten výsledek byl lepší. A tam, kde byl starosta sociální demokrat a podařilo se mu za uplynulé volební období spousta práce – příkladem může být třeba Náchod nebo Hlinsko – tak tam je lidé volí.“

Martin Netolický hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle Netolického navíc za nevýrazným volebním výsledkem sociální demokracie stojí i prezident Zeman a kauza kolem nejmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí:

„Před těmito volbami jsme vhodná témata zvolili: ať už pětitýdenní dovolená pro všechny, nebo zkrácení pracovní doby, to jsou věci, které jsou typicky levicové, a myslím, že v době automatizace se nabízejí, ostatně nebyli bychom v Evropě první. To, že v předvolební atmosféře celá řada témat zapadla, bylo jenom proto, že se pan prezident rozhodl dál útočit na ČSSD,“ kritizoval Netolický.

Skála: KSČM musí provést zásadní restart své politiky

Také komunisté ztratili v komunálních volbách část obecních mandátů, poprvé od roku 1990 nepronikli do pražského zastupitelstva a do druhého kola senátních voleb se dostala pouze jedna jejich kandidátka – Milada Halíková v karvinském obvodě.

Kritikou tak nešetřil v Událostech, komentářích ani František Skála (KSČM), který po volbách vyzval předsedu strany Vojtěcha Filipa k vyvození osobní zodpovědnosti: „Jsme na hraně, kdy vrávoráme nad propastí, a musíme provést zásadní restart své politiky. První podmínkou je, že musí dojít ke změnám ve vedení strany. Musí to být nové tváře, musí to být nové myšlenky.“

Podle něj je problémem komunistické strany, že ji lidé přestávají vnímat jako alternativu: „Přestávají mít dojem, že jsme rytíři bez bázně a hany, že si žijeme vlastním životem a staráme se hlavně o funkce.“

Receptem prý ale není okamžitě skončit s podporou Babišovy vlády: „Musíme zásadně revidovat náš vztah k vládě, musíme znásobit svůj opoziční potenciál, tlačit na vládu reálně zleva, a koneckonců to pomůže i panu premiérovi, protože on je vystaven tlaku zprava, a je vystaven tlaku pytle blech ve vlastních řadách,“ uzavřel Skála.