Kandiduje alfa samec nebo top manažer. Povolání v komunálních volbách nikdo nekontroluje

Kandidáti si mohou napsat na volební lístek povolání podle své libosti. Nekontroluje to Český statistický úřad (ČSÚ), ministerstvo vnitra ani registrační úřady. Funkce si mohou vymyslet nebo některé zamlčet. O hlasy voličů tak letos usiluje i top manažer nebo třeba místní alfa samec. Regulovat by to podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky mohla připravovaná novela volebního zákona.

Letos usiluje o zastupitelské křeslo přes 216 tisíc kandidátů. Každý z nich musí při zápisu na kandidátní listinu uvést svůj věk, povolání a bydliště. Tyto údaje pak voliči na hlasovacích lístcích vidí.

Ne vždy jsou ale všechny informace pravdivé nebo úplné. Obecní úřady kontrolují věk a datum narození podle registrů obyvatel, s povoláním je to však jiné. „To se nekontroluje. To bychom nedělali nic jiného,“ uvedla například mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Do kolonky povolání si tak teoreticky může kandidát napsat cokoliv. „U každého politika bude motivace jiná. Obecně se ale dá říct, že si politici na kandidátní listině povolání upraví podle toho, jak chtějí, aby je voliči vnímali. Teoreticky to tedy některým politikům může přinést politické body,“ uvedla Alžběta Králová z Institutu politického marketingu.

Podle statistického úřadu a ministerstva vnitra by správnost všech údajů měly kontrolovat registrační úřady. „Registrační úřad mohl kandidáta na nedostatky při registraci upozornit a vyzvat ho k odstranění. Pokud by k odstranění nedošlo, registrační úřad měl oprávnění kandidáta vyškrtnout z kandidátní listiny,“ vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Při velkém množství kandidátů to ale úřady větších okrsků nedokážou.

Například v Praze 3 se to však dařilo. Podle Luňáčkové stačilo kandidáty jen upozornit, že jejich popis neodpovídá popisu povolání. „Například policista, co zajistí veřejný pořádek. Kandidáti byli upozorněni, že je to nestandardní, že to sice nebrání registraci, ale aby zvážili opravu. Ve většině případů to pak opravili.“

Z bývalého ministra současný

Někteří kandidáti uvádějí dlouhý výčet vlastních funkcí. Ten se sice vejde na tištěný volební lístek, na web ČSÚ však už ne. Má totiž strojový mechanismus, který omezuje kolonku povolání na 50 znaků.

To se stalo v případě bývalého ministra dopravy Pavla Dobeše. Ten jako povolání uvedl ministr dopravy ČR v letech 2011–12. V online databázi ČSÚ však byl kvůli automatickému krácení několik týdnů chybně označen jen jako ministr dopravy.

Úřad nakonec informaci odstranil. „S ohledem na to, aby pro internetové uživatele nebyly uvedené informace nepřesné a zavádějící, bylo toto v pořadí další povolání kráceno ze strany ČSÚ celé,“ vysvětlil mluvčí úřadu Jan Cieslar.

Chystá se novela

Problém by mohla vyřešit novela volebního zákona, kterou chce ministerstvo vnitra předložit příští rok. „Připravujeme zákonnou regulaci, kandidáti by na kandidátní listině a hlasovacím lístku mohli uvést pouze jedno zaměstnání, které v době podání kandidátky zastávají,“ upřesnil Krátoška.

Novela volebního zákona by mohla mimo jiné zamezit i tomu, že řada politiků na kandidátce své veřejné politické funkce neuvádí. Například kandidát na pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) na kandidátku nenapsal, že je aktuálně europoslancem. O svém působení v Senátu zase obyvatele Teplic neinformoval ani dlouholetý senátor a primátor města Jaroslav Kubera (ODS).