Protihluková stěna na nové silnici mezi Libercem a Jabloncem brání řidičům ve výhledu

Protihluková stěna na nové silnici brání řidičům ve výhledu (zdroj: ČT24)

Nová silnice mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou je otevřená necelý půlrok, už je ale terčem kritiky. V jednom místě tu totiž motoristům brání v rozhledu protihluková stěna. A to ohrožuje bezpečnost provozu.

Díky nové silnici číslo 14 se teď mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou jezdí rychleji. Řidiči ale upozorňují na nebezpečný úsek. Konkrétně jde o protihlukovou zeď, přes kterou při příjezdu z vedlejší silnice od Lukášova není vidět. „Není přehled zleva, kdo jede. Takže tady je nebezpečí srážky vozů,“ řekl obyvatel Liberce František Gruber.

Projektově je rozhled v místě vypočítaný na 70 kilometrů v hodině. Značná část řidičů ale podle policie tuto rychlost nerespektuje. K problémům s nájezdem na hlavní tah tak dochází především ve špičkách.

„Na tomto úseku plánujeme osadit proměnné dopravní značky doplněné radarem, které budou aktivovány v okamžiku, kdy zaregistrují vozidlo, které porušuje rychlostní limit,“ uvedl Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic.

„Dále by mělo dojít k výměně protihlukové stěny, která by měla být prosklená a průsvitná,“ dodal vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Podle Libereckého kraje by k výměně stěny mělo dojít začátkem příštího roku. „Žádáme všechny účastníky silničního provozu na této silnici, aby dodržovali pravidla a zejména dopravní značení,“ apeluje mluvčí policie Libereckého kraje Vladimíra Šrýtrová na řidiče, aby v tomto místě jezdili se zvýšenou opatrností.