Volby jsou za dveřmi. Radnice hledají náhradníky do komisí, někde přidávají peníze

Události ČT: Volební komise se poprvé setkaly, radnice hledají náhradníky (zdroj: ČT24)

Do komunálních a senátních voleb zbývají přesně tři týdny. Z tiskáren už odvezli většinu hlasovacích lístků na jednotlivé radnice. Postupně začne jejich distribuce k voličům. Do pátku se také měly sejít okrskové volební komise na ustavujících jednáních.

Členové komise na úvodní schůzi například rozhodují, kdo bude předsedou komise nebo jeho zástupcem. „Určitě si s kolegy budeme navzájem pomáhat a radit,“ říká Kateřina Pokorná z komise na Praze 10, kde je už podruhé zapisovatelkou. U obecních voleb však bude poprvé.

Zároveň s hlasovacími lístky dostali komisaři také instrukce, jak hlasy správně počítat. „Budou dva hlasovací lístky v obálce, proto bude sčítání vyžadovat více pozornosti, a může se protáhnout až do nočních hodin,“ upozorňuje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

  • Volby do zastupitelstev a první kolo voleb do třetiny Senátu se konají v pátek 5. října a v sobotu 6. října.
  • Hlasovací lístky do zastupitelstev mají šedou barvu. V některých statutárních městech, která jsou dál členěná na části nebo obvody, budou lístky dva. Ten druhý, pro volby do zastupitelstva celého statutárního města, je označen na levém okraji svislým pruhem růžové barvy.
  • Lístky pro první kolo senátních voleb jsou žluté.

Obsadit místa v komisích byl v některých lokalitách problém. A to i přesto, že se odměna za účast na volbách zvýšila. „V den prvního zasedání okrskových komisí míváme většinou už i nějaké náhradníky, což v tuto chvíli zatím nemáme,“ říká mluvčí Praha 7 Martin Vokuš. Některé radnice se proto rozhodly, že práci ještě zatraktivní, a nabídli komisařům více peněz, například na Praze 7 dvě stě korun, na Praze 5 dokonce tisíc korun.

Odměny pro členy okrskových volebních komisí
Zdroj: ČT24

Další úkoly jsou na radnicích. Řada už má z tiskárny k dispozici hlasovací lístky, které se liší se podle velikosti obce i počtu kandidujících. Nejmenší lístky jsou velikosti A5, ty největší mají formát A1. Tiskárny vytisknou jen pro komunální volby zhruba 6500 různých verzí. Celkem půjde o víc než deset milionů jednotlivých lístků, na které padne 400 tun papíru.

Distribuce hlasovacích lístků do schránek voličů začne v následujících dnech. Nejpozději je lidé mají dostat v úterý 2. října. Kdyby je však ve schránce nenašli, stejně mohou k volbám vyrazit, lístky totiž budou k dispozici jako vždy také přímo ve volební místnosti.