Masarykovo jméno nese v Česku přes 300 ulic a náměstí, stopu zanechal i za Atlantikem

Jméno prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka nese 310 ulic či náměstí napříč celým Českem. Na dalších 171 místech jsou k vidění pomníky, veřejné stavby nebo mosty. Vyplývá to z údajů Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Místa nazvaná po TGM ale můžou lidé navštívit i v Izraeli, Mexiku, Nizozemsku nebo ve Spojených státech.

Už 310 ulic a náměstí napříč Českem nese jméno prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Ceduli s nápisem Masarykova na kraji ulice můžou lidé vidět například v Mariánských Lázních, Telči nebo Židlochovicích.

„Společnost cítí potřebu navazovat na tradice. V dějinách 20. století je jedna z mála věcí, na kterou lze navazovat – první republika. Tím pádem navazujeme na Masaryka,“ vysvětluje historik Michal Pehr, proč obce ještě dnes dávají ulicím jména po prvním československém prezidentovi.

Vzpomínku na státníka, který zemřel před 81 lety, nese i řada významných staveb a institucí. Ty nejznámější jsou k vidění v jihomoravské metropoli. Za zmínku stojí například Masarykova univerzita, Masarykův onkologický ústav nebo Masarykův okruh v Brně.

Právě na jižní Moravě pobýval český státník nejvíce. Pocházel totiž z Hodonína, který leží na slovenské hranici. V hlavním městě Praze je po prezidentovi pojmenovaná nejstarší železniční stanice – Masarykovo nádraží.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Jeden z nejvýznamnějších pomníků T. G. Masaryka byl postavený už v roce 1928. Desetimetrová socha prezidenta v Rudce u Kunštátu ale nepřežila 2. sv. válku. Svého času šlo o největší sochu v Evropě. Nacisté ji ale v roce 1941 zničili. Z šestitunové masy pískovce zbyly pouze dvě obrovské boty na podstavci.

Projít se v Masarykových sadech mohou lidé v Doksech nebo Lounech. V Česku ale najdeme i Masarykovu lípu nebo babyku, několik studánek i vyhlídky. Zajímavostí je i zdymadlo v Ústí nad Labem pojmenované po prvním prezidentovi. Takových míst je v Česku podle dat Českého úřadu zeměměřického a katastrálního 171. Velkou část z nich tvoří pomníky a pamětní desky. 

Masaryk zanechal stopu i v USA nebo Izraeli

Prvního československého prezidenta znají i za hranicemi Česka. Pomníky, parky, ulice nebo náměstí, které nesou Masarykovo jméno, najdeme v deseti zemích světa, nejčastěji ve Spojených státech. Tam ostatně agitoval Masaryk za uznání samostatnosti Čechů a Slováků začátkem 20. století nejčastěji. Socha Masaryka stojí v Clevelandu, Chicagu a Washingtonu. Ve státě Iowa můžou lidé navštívit Masarykův park, ve státě Illinois se lze projet po North Masaryk Road.

Významně se první československý prezident zapsal i do historie Izraele. TGM byl znám pro svůj kritický postoj k antisemitismu nejen v českých zemích. „Mnozí vnímali velmi pozitivně, že Masarykova první republika je vůči židovskému obyvatelstvu tolerantní. A to byl také důvod, proč mnozí sionisté v izraelských osadách, kteří zakládali a budovali pozdější izraelský stát, měli tendenci připomínat Masarykův odkaz jako právě jednoho z těch, kdo se dívali pozitivně na židovskou otázku a židovskou problematiku,“ vysvětlil historik Michal Pehr.

Ve městě Tel Aviv je po Masarykovi pojmenovaná komunitní zahrada Kikar Masaryk. U severního pobřeží, v oblasti Mate Ašar dokonce vznikl kibuc nesoucí název Masarykova vesnice (Kfar Masaryk). Ulice nebo náměstí pojmenované po prezidentovi najdeme i v Haifě nebo Jeruzalémě.

Zajímavými místy, kde si připomínají českého státníka, jsou také Mexiko City, Záhřeb, Rotterdam, Lublaň nebo ukrajinský Užhorod. Právě v Zakarpatské oblasti Ukrajiny letos odhalil klub T. G. Masaryka v Užhorodě další vzpomínkové tabule na prezidenta.