Dálnice propojí Brno s Vídní nejdříve v roce 2025. České Budějovice a Linec možná v roce 2024

Chybějící kus dálnice z Brna do Vídně je o krok blíže. Mikulovský stavební úřad totiž vydal potvrzení nutné pro stavbu prvního úseku dálnice D52 kolem Mikulova. Dálnici ve středu řešil Dan Ťok ve Vídni se svým rakouským protějškem. Tématem ale bylo také propojení Prahy s Lincem. K  výstavbě dálnic chystají obě strany uzavřít mezinárodní smlouvy.

Drasenhofen, poslední rakouská vesnice na trase z Vídně do Brna. Jen nákladních aut tam projede 12 tisíc denně. Kromě hluku a znečištění přidělává doprava místním i další starosti. „Stav domů podél silnice se zhoršuje a ztrácejí na hodnotě. Je nejvyšší čas, aby se dokončil obchvat naší vesnice,“ řekl starosta obce Reinhard Künzl.

Nebude to trvat dlouho. Stavba obchvatu pokračuje podle plánu a hotová by měla být příští rok. Zatím jako dvouproudá silnice. Řidičům cestu zkrátí až o čtvrt hodiny. Další dva pruhy přibydou, až česká strana postaví svou část klíčového tahu k hranicím. Pak se v dálnici promění i zbývajících pět rakouských kilometrů.

Ťok: Začínám být optimista

„Jsme na stavbu připraveni, pro dálnici máme vyřešené také podklady ohledně dopadů na životní prostředí,“ uvedl ředitel rakouské dálniční společnosti Asfinag Andreas Fromm. Na české straně přitom chybí celkem 23 kilometrů dálnice. Od hranic s Rakouskem až k Pohořelicím.

Jako první by měla přijít na řadu výstavba obchvatu Mikulova, který má už i územní rozhodnutí. „Pro úsek budeme moci využít i věci o urychlení výstavby. Do konce roku požádáme u dalších pěti úseků územní rozhodnutí, začínám být optimista,“ uvedl český ministr dopravy Dan Ťok.

Až bude dálnice kompletně hotová na obou stranách hranice, zrychlí se cesta z Brna na Vídeň zhruba o půl hodiny. To bude ale nejdřív v roce 2025.

Dálnice by měla propojit i Prahu s Českými Budějovicemi a Lincem

Lepší spojení mezi Českem a Rakouskem by mělo vzniknout i v Jihočeském kraji. Dálnice D3 by měla dovézt Pražany až do rakouského Lince. Zatím se jezdí jen po asi čtyřicetikilometrovém úseku dálnice D3 z Mezna do Veselí nad Lužnicí.

„Jihočeská D3 je v současnosti nejrozestavěnější dálnicí, pokračuje stavba 19 kilometrů dálnice, na kterou navážeme brzy výstavbou dalších bezmála 20 kilometrů, na hranicích s Rakouskem chceme být v roce 2024,“ uvedl Ťok.