Zeman chce přijít na jednání vlády o rozpočtu. Babiš slibuje úspory rušením úřednických míst

Premiér Andrej Babiš (ANO) se sešel na zámku v Lánech na pravidelném pracovním obědě s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Babiše byl hlavním tématem schůzky rozpočet na rok 2019, kde se nově počítá se čtyřicetimiliardovým schodkem. Prezident a premiér projednávali také některé závěry Nejvyššího kontrolního úřadu a koordinovali zahraniční politiku a plán výjezdů do zahraničí.

Oba se k obědu sešli krátce po druhé hodině odpoledne. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček připojil na Twitteru fotografii prezidenta, na které Babišovi předává krabičku s dýmkou. „Dárek pro pana premiéra. Andrej Babiš slaví v neděli 2. září narozeniny. Gratulace!“ napsal Ovčáček. Babišovi bude 64 let.

Schůzka v Lánech se konala den poté, co ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oznámila, že schodek rozpočtu na rok 2019 bude 40 miliard korun, tedy o deset miliard méně, než kolik vláda dosud plánovala. Podle Babiše to prezident přivítal, zároveň ale připomínal závěry NKÚ, které se týkají plýtvání na jednotlivých resortech.

Setkání bylo náročné hlavně z hlediska jídla. Já snědl tři řízky, bramborový salát, koláče a šunku od kosti.
Andrej Babiš
premiér

Sám Babiš považuje rozpočet za dobrý, i když připustil, že má rezervy. Ministři by podle něj měli ve středu navrhnout snížení počtu zaměstnanců v rámci tzv. systemizace služebních míst. Ministerstvo financí chce omezit neobsazená tabulková místa. Ubýt by mělo 2221 postů a ušetřit se má 3,4 miliardy korun.

Vláda by měla o rozpočtu jednat 19. září a prezident se chce tohoto jednání zúčastnit. Premiér doufá, že ještě během tohoto týdne nalezne dohodu s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a ministryní financí v otázce platů ve veřejné sféře. Českomoravská konfederace odborových svazů žádá růst platů ve veřejné sféře o deset procent. To hnutí ANO odmítá, sociální demokraté naopak požadavek odborů podporují.

Brífink premiéra Babiše po schůzce v Lánech (zdroj: ČT24)

Kromě rozpočtu spolu prezident a premiér koordinovali plán zahraničních cest. Už tento týden se Babiš chystá na návštěvu Itálie a Malty, kde chce jednat o evropském boji proti nelegální migraci. Právě téma migrace a rozpočtu EU bylo i tématem pondělní schůzky v Lánech. Babiš a Zeman sdílejí odmítavé stanovisko k přerozdělování migrantů mezi členské země Evropské unie, na které tlačí právě Itálie.

Téma nového ministra zahraničí se v Lánech řešilo jen okrajově

Naopak se podle Babiše na schůzce téměr neřešilo téma nového ministra zahraničí, kde prezident odmítá jmenovat europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). Řízením diplomacie byl prozatím pověřen vicepremiér Hamáček a Poche na ministerstvu zahraničí působí jako politický tajemník.

Předseda ČSSD Jan Hamáček prý premiéra už dříve ujišťoval, že sociální demokraté situaci vyřeší. Tento týden se má situací zabývat předsednictvo strany. 

Babiš po setkání v Lánech řekl, že situace ohledně ministerstva zahraničí není ideální. Podle něj ale nemá negativní dopad na fungování ministerstva, kde – jak poznamenal – působí kvalitní náměstci. Se Zemanem prý o věci krátce mluvili, ale nemohli se jí důkladně věnovat, protože neměli informaci o tom, s jakým návrhem ČSSD přijde.