Dvě děti a půl roku bez práce. Většina prostitutek jsou matky, navíc hodně z nich samoživitelky

168 HODIN: Matky na prodej (zdroj: ČT24)

Vzrostl počet matek, které se živí prostitucí – podle statistiky organizace Rozkoš bez rizika jich v této profesi je až 60 procent. Přitom drtivá většina z matek vydělávajících si prostitucí jsou samoživitelky. A podle organizace každoročně stoupá počet prostitutek se 2 a více dětmi. Prostituci jako způsob, jak se postarat o děti, i trvalý strach žen, aby se na jejich způsob obživy nepřišlo a děti neztratily, mapoval pořad 168 hodin.

Prostitucí se v Česku živí odhadem 10 až 13 tisíc žen. Podle dat organizace Rozkoš bez rizika v posledních letech rapidně poklesl počet bezdětných prostitutek z bezmála 60 % v roce 2010 na současných zhruba 40 %. V průběhu stejného období se ale „v branži“ počet matek se 2 dětmi zdvojnásobil. Stoupá i počet prostitutek mezi matkami se 3 dětmi.

„Do roku 2016 nám rostl počet matek s 2 dětmi, který se v loňském roce ustálil. Ale přibyl nám, a to dost razantně, počet s 3 a více dětmi,“ přibližuje ředitelka Rozkoše bez rizika Hana Malinová.

V rozhovoru pro 168 hodin promluvila matka dvou dětí, které je přes 40 let, a obě děti docházejí do školy. V těžkých začátcích si podle svých slov pomáhala alkoholem. Své živobytí před okolím důkladně tají.

Matek mezi prostitutkami přibývá
Zdroj: Rozkoš bez rizika

Otec se podle jejích slov o děti nikdy nestaral, ona sama po vyučení prošla několika nepříliš kvalifikovanými pracemi a před časem zaměstnání ztratila. Po půlročním shánění jiné obživy ji začaly tlačit účty a poplatky.

„Takže jsem byla donucena, než si brát půjčku a zadlužit se, se prostě dát touto cestou,“ popisuje a dodává: „Dělám v nočním klubu, je nás tam asi 10 žen. Průměrný věk, bych řekla, je kolem 30 let a všechno jsou víceméně samoživitelky s malými dětmi.“

Neúplných rodin je v Česku na 175 tisíc a rodiny samoživitelek spolu se seniory patří mezi skupiny nejvíce ohrožené chudobou. „Sociální systém v tuto chvíli vůbec nepomáhá. Jenom 30 procent neúplných rodin, které potřebují sociální podporu a mají na ni nárok, se díky této sociální podpoře dokáže dostat nad hranici chudoby. To znamená, že vlastně skoro 3/4 z nich zůstávají v podstatě i navzdory dávkám stále pod hranicí chudoby a živoří,“ popisuje situaci v Česku psycholožka a ředitelka Společnosti pro zdravé rodičovství Aperio Eliška Kodyšová

Hodně peněz rychle

Ve sféře sexuálních služeb lze vydělat takzvané rychlé peníze. „Když jste v nouzi a nemáte na nájem, opravdu nemáte co dát dětem a jdete do klubu, nebo do privátu, tak pokud si vyděláte, v 90 procentech případů dostanete peníze hned ten den,“ popisuje praxi Hana Malinová.

„Předtím jsem pracovala ve fabrice a dosáhla jsem tak na 12 tisíc hrubého za měsíc. A teď jsem schopná toto vydělat za týden,“ tvrdí matka dvou dětí v rozhovoru pro 168 hodin. Navíc je v Česku velmi obtížné najít práci, kterou lze snadno sladit s péčí o rodinu.

obrázek
Zdroj: ČT24

V neposlední řadě hraje v rozhodování pro nejstarší řemeslo roli nízká vymahatelnost alimentů v Česku. „Právě neplacení výživného je velký sociální problém, který velmi ovlivňuje situaci sólo matek. Podle statistik je zanedbání povinné výživy dlouhodobě druhým nejčastějším trestným činem,“ vysvětluje Eliška Kodyšová.

Matka dvou dětí už se se svou obživou smířila. „Chtěla bych s tím skončit, ale momentálně to nejde,“ dodává ke své situaci.