Závada výhybky i zabezpečení, prasklá kolejnice. Železniční dopravu v Praze brzdily poruchy

Poruchy kolejí a zabezpečovacího zařízení komplikovaly v úterý ráno železniční dopravu v Praze. Provoz byl téměř zastaven mezi Smíchovem a hlavním nádražím a omezen mezi hlavním nádražím a Holešovicemi. Závady byly odstraněny krátce před 10. hodinou.

„Může to být vlivem mrazu, i nemusí, ale může to být běžná porucha,“ řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová. 

Provoz mezi Smíchovem a hlavním nádražím narušila před 6:00 závada výhybky na Smíchově. „Provoz byl v tomto úseku velmi omezen, většina vlaků jela odklonem,“ uvedla Šubová. Některé rychlíky od Plzně kvůli vadné výhybce končily jízdu na Smíchově, další vlaky byly zrušeny nebo je České dráhy poslaly odklonem přes Vršovice, uvedl dopravce na svém webu.

Na plzeňské trati navíc ráno na zhruba čtyři hodiny omezila dopravu prasklá kolejnice mezi pražským Radotínem a Dobřichovicemi. Vlaky tam mohly jezdit po jedné ze dvou kolejí a podle Šubové nabíraly zpoždění kolem 20 minut. Závada byla odstraněna kolem 9:00.

Vlaky se podle Šubové zpožďovaly také kvůli poruše zabezpečovacího zařízení mezi hlavním nádražím a Holešovicemi. Omezení se dotklo dvou ranních rychlíků do Českých Budějovic, jejichž výjezdové místo se přesunulo z Holešovic na hlavní nádraží, s víc než hodinovým zpožděním odjel z Prahy vlak EuroCity do Hamburku, vyplývá z webu Českých drah.