S Chovancem ve vládě určitě sedět nebudu, řekl Babiš Právu

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyloučil, že by v jakékoli jeho budoucí vládě usedl uřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo. Chovanec ohlásil kandidaturu na řádného předsedu své strany, podle Babiše by ale měl po slabém výsledku sociální demokracie v loňských volbách spíše odstoupit. Protože ANO nyní čeká, jak dopadne volba nového vedení ČSSD, další strany mají výhrady kvůli Babišovu trestnímu stíhání a s TOP 09 a STAN zase nechce jednat Babiš, bude nyní vládní jednání pokračovat jen s SPD a komunisty. Ty přitom šéf ANO v kabinetu také nechce.

„Je na sociálních demokratech, koho si zvolí za předsedu. Pokud mají pocit, že pan Chovanec bude dobrý předseda, je to jejich věc a do toho jim nemáme co mluvit. Ale já osobně po minulých zkušenostech s panem Chovancem ve vládě určitě sedět nebudu,“ řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo.

Šéf hnutí ANO pověřený prezidentem jednáním o nové vládě přitom dal najevo, že pokud by si sociální demokraté zvolili do čela Chovance, bude o novém kabinetu jednat pouze s komunisty a Tomiem Okamurou.

Babiš sám odmítá jednat s TOP 09 i STAN. Občanští demokraté, KDU-ČSL a Piráti zase podle něj nechtějí jednat s ANO. „ODS říká, že jejich voliči s námi jít nechtějí, lidovci říkají, že nepůjdou do vlády s někým, kdo je trestně stíhaný. Piráti nechtějí vůbec nic,“ shrnul Babiš.

Vzhledem k tomu, že ANO a ČSSD v minulém týdnu ve dvou krocích došly k tomu, že spolu nebudou jednat do únorového sjezdu, kde si sociální demokracie zvolí nové vedení, zbývají Babišovi ve sněmovně už jenom dvě strany. Právu přitom zopakoval, že platí jeho rozhodnutí nevzít komunisty ani SPD do vlády. Budoucí vztahy ANO se sociálními demokraty pak budou záviset na tom, kdo ČSSD nově povede. O post usilují například bývalý předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola, ale i Chovanec.

Ten o sobě dal vědět během finále prezidentské volby, kdy se objevil ve štábu Miloše Zemana a dokonce za ním – mimo jiné spolu s Tomiem Okamurou – stál na pódiu během Zemanova vítězného projevu. Podle Babiše to však je pouze Chovancova taktika před volbou stranického předsedy. „Zavětřil a očekává, že tímto krokem bude mít větší šance,“ předpokládá.

Vládními kolegy přitom byli Babiš s Chovancem déle než tři roky. Milan Chovanec byl ministrem vnitra Sobotkova kabinetu, Babiš po většinu jeho existence ministrem financí. Nyní je však předseda ANO přesvědčen, že by Chovanec neměl kandidovat na nového předsedu ČSSD a raději se z nejvyšší politiky stáhnout. „Podle mého názoru měl odstoupit, když společně se Sobotkou dovedl ČSSD tam, kam ji dovedl,“ míní premiér v demisi.