Prezident přijme demisi Babišovy vlády příští středu

Gerloch: Lhůta je asi přiměřená (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přijme demisi vlády Andreje Babiše (ANO) příští týden ve středu. Oba politici se na tom shodli během telefonického rozhovoru. Informoval o tom hradní mluvčí.

„Pan prezident dnes dopoledne telefonicky hovořil s panem premiérem a naplánovali společně, že k předání demise vlády a k pověření kabinetu vykonávat svou funkci do jmenování vlády nové dojde ve středu 24. ledna,“ informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Babišova jednobarevná menšinová vláda schválila demisi ve středu pět týdnů po svém jmenování. Reagovala tak na úterní hlasování Poslanecké sněmovny, ve kterém nedostala důvěru, když ji podpořili pouze poslanci za vládní hnutí ANO.

  • Ze třinácti hlasování (první vláda samostatné ČR, první vláda Václava Klause, byla jmenována ještě v době federace v červenci 1992) o žádosti nově jmenované vlády o vyslovení důvěry Poslanecká sněmovna důvěru nevyslovila třem kabinetům, a to první vládě Mirka Topolánka (ODS) v roce 2006, dočasné vládě Jiřího Rusnoka (nestraník) v roce 2013 a nyní vládě Andreje Babiše (ANO).

Zeman dříve nemá čas

Hrad původně oznámil, že demisi Zeman přijme do konce tohoto pracovního týdne. Brzké přijetí předpokládali i zástupci vlády. Ovčáček později vyjádření změnil, nepodařilo se podle něj najít v Zemanově programu volný čas. Uvedl také, že se Zeman v Lánech chystá na volební duel s protikandidátem Jiřím Drahošem. Podle Ovčáčka se prezident ve středu s Babišem osobně sejde.

Lhůta je asi přiměřená. Možná bych upozornil, že vláda ještě formálně v demisi není, přestože je povinnost demisi přijmout. Teprve přijetím demise je vláda v demisi a je prezidentem republiky prozatímně pověřena výkonem funkcí vlády až do jmenování vlády nové.
Aleš Gerloch
vedoucí katedry ústavního práva a prorektor Univerzity Karlovy

Očekává se, že jej pověří i skládáním nového kabinetu. Jeho další jmenování však před týdnem podmínil tím, že Babiš bude mít ve sněmovně zaručených 101 hlasů, tedy dostatečnou většinu pro získání důvěry. Na domluvu chce nechat stranám více času. Za dobré východisko pro jednání s politickými stranami označil Zeman programové prohlášení současného kabinetu. Do jmenování nové vlády bude funkci vykonávat současný kabinet v demisi.

Priority členů kabinetu neúspěšná žádost o důvěru nezměnila

Ani po neúspěšné žádosti vlády o důvěru ve sněmovně se priority většiny členů kabinetu nezměnily. Třeba ministr školství v demsi Robert Plaga chystá změny v inkluzivním vzdělávání. Uvažuje například o vyjmutí žáků s některými diagnózami. Chce také zmírnit takzvanou pamlskovou vyhlášku.

Alena Schillerová, ministryně financí v demisi, zase chystá zákon znovu zavádějící třetí a čtvrtou vlnu EET. Dál pracuje i na zákonu o dani z příjmu – chce zredukovat daňové výjimky. A ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch plánuje posílit kontrolu státních nemocnic a chystá i změnu systému v tom, jak pojišťovny hradí zdravotnické prostředky.

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok pak slibuje rychlejší stavby silnic a dálnic nebo dokončení soutěže na mýtný systém. Po neúspěšném hlasování o důvěře ale nechce předkládat zákon, který by zpřísnil bodový systém. „Například úpravu bodového systému, o kterém se dlouho mluví a je to velmi citlivý bod, bez toho, že bychom měli důvěru, nemá cenu otevírat,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24