Tři obce vybíraly nová zastupitelstva, k urnám přišlo 67 procent voličů

K sobotním volbám do zastupitelstev v obcích Zádub-Závišín na Chebsku, Siřejovice na Litoměřicku a Líský na Kladensku přišlo 67 procent voličů. Většina zvolených zastupitelů jsou nezávislí bez politické příslušnosti. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ), který výsledky v pondělí předloží ke schválení Státní volební komisi. Původní zastupitelstva se z různých důvodů letos rozpadla.

Nejvyšší účast byla v Zádubu-Závišíně, a to 72 procent. Volby tam vyhrálo sdružení nezávislých kandidátů Sousedé 2014, které získalo 31,8 procenta platných hlasů a dva mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu. Stejný počet mandátů mají také sdružení Jsme tu pro Vás a seskupení Naše obec, zbylé jedno křeslo pak získalo sdružení Jsme jedna obec.

„Volby proběhly bez problémů, šlo o jednu z nejvyšších účastí. K volbám přišli i lidé, kteří běžně nechodí,“ uvedla současná starostka Jitka Otradovcová. Mimořádné volby musely být vyhlášeny poté, co v lednu odstoupili všichni zastupitelé, kteří se postavili do opozice. Uvedli rodinné, pracovní i soukromé důvody.

V Siřejovicích na Litoměřicku byla volební účast skoro 65 procent. „Hlasování nic nenarušilo, s účastí jsme spokojeni,“ řekl dosavadní starosta Josef Krejza, který stál v čele obce 15 let a v zastupitelstvu byl přes 40 let. Ve volbách již nekandidoval. Vyhrálo je Sdružení nezávislých kandidátů.

Zastupitelstvo se v Siřejovicích definitivně rozpadlo letos v březnu, ze sedmi členů zůstali jen čtyři. V obci, která opakovaně získala ocenění za starost o veřejné prostranství, lidé vybírali z pěti kandidátek. Jedinou kompletní, tedy sedmičlennou, postavilo Sdružení nezávislých kandidátů, které získalo přes 77 procent hlasů a obsadí všech sedm křesel v zastupitelstvu.

V obci Líský na Kladensku se voleb zúčastnilo téměř 58 procent voličů. Vybírali ze šesti nezávislých kandidátů na jedné kandidátní listině. S téměř 22 procenty hlasů se na prvním místě umístil současný starosta obce Štěpán Hon. Na druhém místě skončila současná zastupitelka Markéta Pěchoučková.

Zastupitelstvo se v Líském rozpadlo v lednu kvůli úmrtí jednoho ze zastupitelů. Hon řekl, že je v obci jediný, kdo je ochotný roli starosty vykonávat. Podle něj je samospráva lepší variantou než řízení obce úředníkem z ministerstva. Průměrný věk všech 19 zastupitelů, kteří v sobotu uspěli, je 44,7 roku.

Nejstarším zvoleným kandidátem je jedenašedesátiletý ekonom a manažer Jiří Nešpor, nejmladším pak čtyřiadvacetiletý zaměstnanec cihlářské výroby Martin Štefan. V zastupitelstvech usedne deset žen a devět mužů, uvedl ČSÚ.