Pivovar v Liliové ulici. Památkáři zachránili historický dům na Starém Městě

Představitelé Národního památkového ústavu a České televize podepsali memorandum o spolupráci. Zároveň představili zrekonstruovaný měšťanský dům v pražské Liliové ulici, který se v pátek otevře veřejnosti. Dům bude po dvou letech oprav sloužit jako vzor památkové obnovy historické stavby. V budově bude mimo jiné umístěna ústřední knihovna NPÚ, badatelna či přednáškový sál.

Podepsané memorandum je fakticky stvrzením stávajícího stavu, protože Česká televize a Národní památkový ústav opakovaně spolupracují. „Obě významné veřejné instituce mají nejen zájem, ale i povinnost prezentovat kulturní dědictví České republiky široké veřejnosti,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

„Sdílíme jeden zájem, totiž zpřístupňovat návštěvníkům památek a divákům České televize historii ve vší její pestrosti. Věřím, že to dnešní podepsané memorandum pomůže tomu, abychom to do budoucna mohli dělat ještě víc a lépe,“ dodal generální ředitel ČT Petr Dvořák. 

„Memorandum mezi Českou televizí a Národním památkovým ústavem ještě zintenzivní stávající spolupráci, kdy se NPÚ podílel na přípravě pořadů jako Hlas pro římského krále nebo Marie Terezie. Naopak Česká televize podpořila tradiční Hradozámeckou noc a další programy NPÚ,“ popsal záměr memoranda tiskový mluvčí NPÚ Jan Cieslar.

Dům zvaný U Voříkovských

Zástupci památkového ústavu zároveň představili nově opravený dům v Liliové ulici v historickém centru Prahy. Od podzimu bude budova sloužit jako pracoviště ústavu. Vzorovou památkovou obnovu chtějí pracovníci NPÚ ukázat veřejnosti, a proto v pátek 28. července pořádají od 14 do 19 hodin den otevřených dveří.

Objekt v Liliové ulici je v literatuře nazývaný U Voříkovských. Je významným měšťanským domem s bohatou historií v srdci Starého Města, v těsném kontaktu s kostelem sv. Anny, nynějším centrem Pražská křižovatka.

Nejstarší zprávy o domě jsou ze 14. století a svědčí o tom, že pozemek s domem náležel ke kostelu a klášteru dominikánek, který jej pronajímal. Po husitských válkách se vlastníky domu stávali šlechtici i měšťané.

V 16. a 17. století byl dům v majetku šlechtické rodiny Špetlů. Pojmenování domu pochází od rytíře Jana Bohuslava Voříkovského z Kundratic, který byl pražským primátorem v letech 1700 až 1723. Od roku 1793 patřil rodině Urbanů. Přechodně tu bydlel Josef Jungmann. 

  • Od 15. století v domě fungoval prosperující pivovar. V první polovině 18. století se v něm vařilo více než 110 tisíc litrů hořkého a kolem 40 tisíc litrů světlého piva ročně.

Od 17. století byl dům dále přestavován. Druhá polovina 19. století přinesla proměnu fasády průčelí do Liliové ulice v historizujícím stylu i postupný zánik pivovarnického provozu. Jižní křídlo bylo postupně upravováno na nájemní byty, obchody a sklady. Po vzniku Československé republiky přeměnil nový majitel většinu původně obytných místností na kanceláře, v přízemí pak zřídil drobné řemeslnické provozovny.

Po roce 1948 přešel dům pod správu státu. V suterénu a přízemí vznikly úložné prostory Státní knihovny a v horních podlažích byty pro zaměstnance. O cenný historický dům nikdo řádně nepečoval a památku poškozovaly také další úpravy.

Národní památkový ústav převzal péči o dům v roce 2005. Cílem současné obnovy byla záchrana a společenské zhodnocení historicko-kulturní památky včetně jeho funkčního využití. V budově bude mimo jiné umístěna ústřední knihovna NPÚ, badatelna či přednáškový sál.