Nejteplejší den v roce završily bouřky na severu a západě Čech

Bouřka a kroupy zasáhly Šluknov (zdroj: iReportér Tonda Holakovský)

Silná bouřka zasáhla ve čtvrtek večer sever i  západ Čech. Nejvíce výjezdů měli hasiči  k popadaným stromům. Často zasahovali například na Českolipsku, hodně výjezdů bylo také v okolí Jilemnice na Semilsku. Desítky poruch na elektrickém vedení evidují energetici, policie zachránila surfaře z Máchova jezera. Několik tratí v severní polovině Čech je mimo provoz kvůli spadlým stromům. Vlaky z Německa mají zpoždění kvůli špatném počasí na severu SRN. Čtvrtek byl zároveň zatím nejteplejším dnem letošního roku.

„Popadaných stromů bylo více, než bylo výjezdů. Třeba mezi Dolní a Horní Brannou na Semilsku nám jich bylo hlášeno deset,“ uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Podle dostupných informací padající stromy nikoho nezranily.

„V Dolní Libchavě spadl jeden strom na nákladní auto, nikomu se ale nic nestalo. Stejně tak v Roztokách u Jilemnice, kde jedno auto uvízlo mezi dvěma padlými smrky,“ dodala mluvčí hasičů.

Pomoc policie potřeboval jeden surfař na Máchově jezeře poblíž osady Karolinka na Českolipsku. „Poslali jsme pro něj náš člun a vytáhli ho. Byl asi 300 metrů od břehu,“ uvedla mluvčí policie Ivana Baláková. 

Bouřky zažil i Karlovarský kraj

Bouřky zasáhly také Karlovarský kraj. Hasiči vyjížděli ke třem desítkám událostí. Většinou se jednalo o stromy popadané přes silnici, zasahovali ale i u několika požárů. Informoval o tom mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Spadlé stromy odstraňovali hasiči například v Rotavě, Oloví a Chodově na Sokolovsku, u Nové Role, Ostrova, Žalmanova, Stanovic a Dalovic na Karlovarsku, v Úšovicích na Chebsku spadl strom na chodník. Do Louček na Sokolovsku vyjížděli hasiči k požáru trávy, tráva hořela také v Nové Vsi. Ve Velkém Luhu řešili požár lesního porostu od spadlého elektrického vedení. Zasahovat začali krátce před půl devátou večer, postupně události přibývalo.

Vítr před bouřkou v Sokolově způsobil také zvýšenou prašnost. Jak agentuře ČTK potvrdilo několik obyvatel města, oblak zvířeného prachu nad městem připomínal požár. Na některých místech způsobil prach zhoršenou dohlednost.

Tropický průběh dne

V 17:00 byla v deseti krajích republiky teplota 30 a více stupňů. Nižší teploty naměřili pouze v Libereckém kraji (28), Královéhradeckém kraji (24), Olomouckém kraji (28) a v Kraji Vysočina (29). Největší vedra trápila Středočeský kraj a Prahu: 35 stupňů, uváděl aktuálně web Českého hydrometeorologického ústavu.

Události: Tropické počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Některé úřady a instituce zkrátily ve čtvrtek kvůli vedru svým zaměstnancům pracovní dobu. Z práce mohli dřív odejít pracovníci některých ministerstev, správy sociálního zabezpečení, památkového ústavu či vězeňské služby. Teploty v řadě kanceláří dosahovaly až 38 stupňů.

Vedra svírají Česko (zdroj: ČT24)

V Plzeňském kraji se ve čtvrtek výrazně zvýšila koncentrace přízemního ozonu. Meteorologové proto vyhlásili smogovou situaci. Zlepšení stavu a pokles koncentrace ozonu pod prahovou hodnotu však vedly k tomu, že ji ve 22:00 odvolali. V pátek už překročení koncentrací neočekávají. Smogovou situaci kvůli přízemnímu ozonu vyhlásili ve čtvrtek meteorologové rovněž v Ústeckém kraji. Ta pak byla k večeru také odvolána. 

Záchranáři hlásili případy kolapsů

Pražští záchranáři ve čtvrtek zatím zasahovali u 15 případů kolapsu způsobených horkým počasím. Uvedla to mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Celkový počet výjezdů zůstává na průměru. Vedra ohrožují zejména lidi s chronickými nemocemi. 

„Od půl sedmé od rána do půl čtvrté odpoledne evidujeme 15 případů, kde se dá s největší pravděpodobností předpokládat, že šlo o kolaps způsobený horkým počasím,“ uvedla mluvčí. Potíže v horkých dnech mají zejména starší a nemocní, především lidé s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým krevním tlakem či dýchacími potížemi. Mohou ale postihnout i zdravé lidi. Kvůli vysokým teplotám záchranáři častěji vyjíždějí například ve Středočeském kraji, asi o deset procent.

Většina dnes překonaných rekordních teplot pocházela z roku 2000 a část také z roku 2008. Padl ale také rekord starý přes 60 let. V Rýmařově na Bruntálsku totiž bylo naměřeno 27,1 stupně, což bylo o 1,3 stupně nad předchozím rekordem z roku 1954.

Na odbyt jdou větráky a klimatizace

O desítky procent se v posledních dnech zvýšil prodej větráků, klimatizací a osvěžovačů vzduchu. Z tisícovek druhů klimatizací a větráků, které jsou na trhu k dispozici, jsou mezi Čechy nejpopulárnější ty mobilní.

„Jsou pohodlnější, nejsou tak náročné na manipulaci a jsou častěji cenově dostupné. I když i v této kategorii se ceny pohybují v řádech jednotek i desítek tisíc korun. Několikanásobný nárůst zájmu sledujeme hlavně v posledních dnech, a zaznamenali jsme ho také koncem května, kdy do Čech přišly první opravdu horké dny,“ řekla manažerka nákupního portálu Heureka.cz Alexandra Čermáková.

Sucha a vedra komplikovala také těžbu. Opatření kvůli velké prašnosti musely přijmout například kaolinové a uhelné doly. Ve zpřísněném režimu pracovali také lidé, kteří musejí provádět práce na slunci. Společnost Sedlecký kaolín ve čtvrtek vytěžila 1300 tun kaolinu, někde teploty dosahovaly 45 stupňů. Vysušené, písčité cesty se rozpadaly a za nákladními vozy, které kaolin vyvážejí, se vytvářela oblaka prachu. Firma proto nasadila kropicí vozy, ale vedro vlhké cesty rychle vysušovalo.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu budou bouřky během noci postupovat k východu, na Moravě a ve Slezsku se vyskytnou v druhé polovině noci. Voda z přívalového deště může podle ČHMÚ ojediněle zatopit sklepy a další níže položená místa.

Varování před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí platí pro zbytek Česka s výjimkou Jihočeského a Jihomoravského kraje. Ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji se bouřky čekají až po půlnoci, výstraha platí do pátečních 07:00.

Sucho zvyšovalo riziko požárů

Za poslední týden vyjížděli hasiči v Česku k 508 požárům, což je více než sedmdesátkrát denně. Přitom dlouhodobý denní průměr čítá 49 požárů. „V případě potřeby, tedy při požárech, stahujeme hasiče z mezisměnového volna, rušíme dovolené, využíváme všech možností služebního zákona,“ poznamenal velitel stanice Radnice (HZS Plzeňského kraje) Josef Huml. Ocenil, do jaké míry se zapojují dobrovolní hasiči.

Jihočeští hasiči měli ve čtvrtek o 60 procent více zásahů než normálně, vyjížděli často k požárům suchých trav a porostů. Již ve středu hasili hořící kamion, jemuž se přehřál motor a technická závada způsobila požár. Řekla to mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. V horkých dnech profesionálům více pomáhají sbory dobrovolných hasičů.

Studio 6: Sucho a horko přinášejí požáry (zdroj: ČT24)

V období sucha vzniká nejvíce požárů činností člověka, ať už jde o nedopalky, rozdělávání ohně v přírodě nebo hospodářskou činnost. Například žhavé uhlíky dokáží žhnout v suchu několik hodin i dnů, než z nich vznikne požár.

V období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů se mimo jiné nesmí v lesích, parcích a jejich okolí do 50 metrů rozdělávat oheň a kouřit, v okolí polí, stohů sena a slámy platí tento zákaz na vzdálenost 100 metrů. Rovněž lidé nesmí zapalovat zábavní pyrotechniku a lampiony štěstí a pořádat ohňostroje.

Na jižní Moravě kvůli suchu některé obce zakázaly zalévání zahrad a napouštění bazénů z obecního vodovodu, například Víska na Blanensku a Džbánice na Znojemsku. Na Moravskokrumlovsku se kvůli nízkým průtokům nesmějí zahrady zalévat ani vodou z řek a potoků. Jihočeská nádrž Lipno odpouští pouze minimální množství šest metrů krychlových za vteřinu. Problém tak mají vodáci, kteří sjíždějí řeku Vltavu na raftech.

Počasí4
Zdroj: ČT24
Počasí5
Zdroj: ČT24