Měl být obětí mafiánů, teď ho hledá policie za vydírání podnikatelů

UDÁLOSTI: Slovensko vydalo evropský zatykač na Armana Aharonjana (zdroj: ČT24)

Před dvěma lety česká justice definitivně prohrála v boji o uvěznění Arména Andranika Soghojana odsouzeného v Česku za objednávku vraždy. Její pachatel se tehdy spletl a zamýšlená oběť přežila. Měl jí být Arman Aharonjan, který je dnes podle policie jednou z ústředních postav ruskojazyčného prostředí ve střední Evropě. Stále by mohl být v Česku a nyní po něm na základě slovenského zatykače začala pátrat policie.

Arman Aharonjan měl zemřít při mafiánském vyřizování účtů v roce 2007. Místo něj zahynul člověk, který se spory ruskojazyčného podsvětí neměl nic společného, zatímco Aharonjan hraje i dnes významnou roli mezi podsvětím.

Hledá ho proto slovenská policie, podle níž vedl gang, který přepadal podnikatele a chtěl od nich peníze na úhradu neexistujících dluhů. „Na osobu byl vydaný evropský zatýkací rozkaz ve věci zločinu omezování osobní svobody a vydírání,“ přiblížil mluvčí slovenského policejního prezidia Michal Slivka.

Aharonjan v posledních letech pobýval v Praze, objevoval se asi na pěti místech, oficiální adresu měl v panelovém domě v Praze 4, podle sousedů se ale pouze občas objevil, aby vybral poštovní schránku. Když se po něm začala poohlížet slovenská policie, zmizel.

Policie stále hledá i Soghojana

Mezinárodní zatykač ale není vydán pouze na Arména, který se kdysi znelíbil Andraniku Soghojanovi známému jako vor v zakoně, jak se říká hlavě ruskojazyčné mafie. Zatykač je stále vydán i na Soghojana samotného. Kdysi se mu podařilo vyklouznout z rukou policie, která ho zadržela po nepovedené vraždě, jejíž obětí se místo Aharonjana stal řidič tehdejšího šéfa Sazky. Soud ho nakonec prohlásil vinným z organizování vraždy, jenomže i když Soghojana zadržely arménské úřady, nakonec ho propustily.

Země nemá s Českem dohodu o vydávání a jerevanský soud odmítl prodloužit jeho vazbu s odůvodněním, že z Prahy nedorazily potřebné dokumenty. Později ještě arménské ministerstvo spravedlnosti odmítlo převzetí českého rozsudku.

  • listopad 2007 - Na pražských Vinohradech kdosi zastřelil řidiče tehdejšího šéfa Sazky Aleše Hušáka. Později vyšlo najevo, že vražda nesouvisela s Hušákem ani jeho řidičem, byl to omyl.
  • duben 2009 - Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) oznámil, že policisté zadrželi skupinu osob napojenou na ruskojazyčný organizovaný zločin v ČR. Mezi zadrženými byl i Armén Andranik Soghojan, který podle ní představoval takzvaného „vora v zakoně“, tedy vysokou autoritu zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Policie obvinila Soghojana z toho, že usiloval o život arménského podnikatele.
  • červen 2009 - Pražský městský soud uložil Ukrajinci Timuru Treťjakovovi doživotí za nájemnou vraždu řidiče Sazky a pokus o vraždu arménského podnikatele. Soud předvolal jako svědka i Soghojana, který podle policie vraždu objednal. Odvolací soud zmírnil Treťjakovovi trest na 22 let vězení.
  • červen 2010 - Soud začal řešit případ Soghojana a dalších obžalovaných. Soghojan odmítl vypovídat, obžalobu označil za nepravdivou.
  • září 2010 - Detektivové z ÚOOZ obvinili Soghojanova advokáta Julia Kramariče z podplácení svědků. Obvodní soud v roce 2013 uznal Kramariče vinným z podplácení a uložil mu roční podmínku a zákaz výkonu činnosti advokáta na 2,5 roku. Městský soud v Praze následně rozsudek zrušil, ale Kramaričovo chování označil za neetické a v rozporu se zákonem o advokacii. Kvůli promlčecí lhůtě se případem nemohla zabývat ani advokátní komora v kárném řízení.
  • říjen 2010 - Městský soud v Praze zprostil Soghojana obžaloby. Spolu s ním osvobodil i další tři muže. Všechny propustil z vazby, Soghojan poté opustil ČR.
  • duben 2011 - Vrchní soud v Praze částečně zrušil zprošťující verdikt z října 2010 a případ vrátil Městskému soudu v Praze. Ten Soghojana a další čtyři muže podezřelé z objednání vraždy po roce znovu osvobodil. To ale vrchní soud i podruhé zrušil.
  • únor 2013 - Městský soud v Praze uložil Soghojanovi dvaadvacetiletý trest vězení. Jeho spoluobžalovaní si vyslechli tresty od 12 do 18 let. Odsuzující rozsudek padl poté, co kauzu dostal na starost jiný soudce.
  • říjen 2014 - Arménská policie Soghojana zadržela. Česko s Arménií dlouho diskutovalo o tom, že by si Soghojan odpykal trest ve své vlasti. Arménské úřady pak informovaly Prahu, že vydání zadrženého muže do ČR místní zákony neumožňují.
  • leden 2015 - Jerevanský soud Soghojanovi neprodloužil vazbu, „vor v zakoně“ tak znovu vyšel na svobodu.