Kuchařky, umělci i sociální pracovníci si příští rok polepší

Události: Nejhůře placení veřejní zaměstnanci si polepší (zdroj: ČT24)

Desetitisíce lidí s nízkými příjmy, kteří pracují pro stát, kraje nebo obce, budou od poloviny příštího roku brát víc peněz. Koalice se dohodla na zvýšení platů nejhůř ohodnocených zaměstnanců veřejné sféry. Jde hlavně o pracovníky v sociálních službách, pomocné zdravotníky nebo umělce z regionálních sborů.

Taisia Jasinská vystudovala konzervatoř a sedm let si vydělává jako violoncellistka v Západočeském symfonickém orchestru v Mariánských Lázních. Vedle toho jezdí s kamionem

„Můj plat je 9900, tedy minimální mzda. Hraji na plný úvazek a kdybych pracovala pouze tady, tak umřu hlady,“ popsala nedávno v pořadu 168 hodin.

Regionálních umělců, kteří si musejí přivydělávat jinde, jsou v Česku stovky. A i oni by si měli od příštího července polepšit o devět procent. „Umělecky velmi erudovaní lidé musí mít ještě druhé zaměstnání, čímž se třeba nemůžou tolik věnovat zkoušení,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Dvě nejnižší platové třídy skončí

Nízké tarifní platy, které určují první dvě nejnižší státní tabulky, ale mají i desetitisíce lidí pracujících ve školství, sociálních službách nebo zdravotnictví. 

„V prvním a druhém stupni je dneska zhruba třetina tarifních platů pod úrovní minimální mzdy a dohání se to tím, že ti lidé dostávají nadtarifní složky,“ vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Jak mají růst platy veřejným zaměstnancům
Zdroj: ČT24/MPSV

I jim se rozhodla koalice mzdy od července zvýšit. Tím, že dvě tabulky s nejnižšími platy sloučí se třetí. Například divadelní technik s příjmem přes 12 tisíc hrubého měsíčně by si měl polepšit o více než tisíc korun. Podobně by měla dostat přidáno i kuchařka s 13tisícovým platem a o zhruba pět stovek víc by měl mít i začínající sociální pracovník.

Červencové zvýšení platů veřejných zaměstnanců s nízkými příjmy o pět až devět procent přijde stát za půl roku na víc než miliardu. Další tři čtvrtě miliardy zaplatí kraje a obce.

„Skutečně platy zaměstnanců v kultuře i sociálních službách jsou nízké, je to potřeba řešit, takže já se budu snažit ty peníze najít,“ slíbil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Rozpočtové dopady zvýšení platů
Zdroj: ČT24/MPSV

Pravice má výhrady

K plánu na plošné zvýšení platů pro státní, krajské a městské zaměstnance s nejnižšími příjmy má výhrady pravicová opozice. „Technika toho návrhu povede k rovnostářství. A já si nemyslím, že rovnostářství je to, co má být prosazováno,“ poznamenal předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

„Musí se říct i to ‚B'. Současná vláda v posledních letech, a platí to i pro příští rok, nabírá neskutečné množství státních úředníků,“ upozornil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Vláda chce zvýšením mezd nejhůř placených zaměstnanců veřejné sféry snížit rozdíly mezi odměňováním lidí, kteří pro ni pracují. Třeba průměrný plat zaměstnance státní filharmonie je přes 47 tisíc korun. To je víc než dvakrát tolik, kolik si v průměru vydělají filharmonici v regionech.

Platy rostou i v jiných oborech

O osm procent vzrostly už letos v září platy učitelům a tento trend by měl pokračovat i v příštím roce. Průměrný plat učitele na základní škole se pohyboval v průměru s příplatky kolem 28 000, polepšil si o 2300 korun.

Od listopadu vzrostly platy ve veřejných službách a státní správě. O čtyři procenta více dostali přidáno například policisté, hasiči nebo úředníci. Na jejich platy půjde přes 30 miliard korun, proti letošku o téměř 2,5 miliardy víc.

Desetiprocentního zvýšení platů se od Nového roku dočkají lékaři a zdravotní sestry v nemocnicích. Vláda si od toho slibuje, že aspoň částečně zabrání odchodu tuzemských medicínských sil do zahraničí, zejména do Německa.

Průměrný hrubý plat lékaře ve státní nemocnici je víc než 66 tisíc korun, sestry 31 tisíc. Lékaři si polepší o zhruba 3600 korun, sestry o 2000. Garantovaný nárůst ale mají jen ve fakultních a státních nemocnicích. Ve většině krajských a soukromých stát přímo nařizovat přidání nemůže.

Růst platů zdravotníků
Zdroj: ČT24/ÚZIS/výpočet ČT

O tři a půl procenta se v roce 2017 zvednou platy 18 tisícům zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty. Se stejným zvýšením počítají i České dráhy, které zaměstnávají necelých 15 tisíc lidí a průměrná mzda za období leden až listopad letošního roku činila 30 500 korun měsíčně. 

Základní platy stoupnou i vrcholným politikům, a to o osm procent. Třeba řadoví poslanci a senátoři si tak měsíčně polepší o 5300, prezident o 17 700 korun.

Růst platů politiků
Zdroj: ČT24/státní rozpočet/výpočet ČT