Němeček chce prosadit neziskové nemocnice, i když ANO nesouhlasí

Ministerstvo zdravotnictví se pokusí prosadit vznik neziskových nemocnic, i když se na něm koalice neshodne. Oznámil to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Výhrady vůči návrhu jeho úřadu mají lidovci i ANO, nelíbí se jim například, že by neziskové nemocnice nedanily zisk. Němeček je přesvědčen, že s KDU-ČSL se nakonec dohodne, Andreje Babiše potom chce ve vládě přehlasovat.

Ministestvo zdravotnictví si od zavedení neziskových nemocnic slibuje zjednodušení a méně byrokracie při jejich řízení. A taky zvýšení motivace k tomu, aby fungovaly lépe. Nová právní forma by jim totiž měla umožnit, že nebudou zdaňovat svůj případný zisk, ale použijí ho ke zlepšování služeb.

Součástí statutu neziskové nemocnice má být i garance smluv s pojišťovnami. „Když se na to podívám i pohledem člověka z praxe, který nemocnice řídil, myslím, že norma je v praxi velmi dobře použitelná,“ míní Svatopluk Němeček. S tím souhlasí i současní šéfové nemocnic, zejména těch velkých. Podle ředitele motolské fakultní nemocnice Miloslava Ludvíka (ČSSD) by nezisková nemocnice například mohla snáze získávat půjčky například na rekonstrukce oddělení. Jenomže prakticky nikdo jiný z představy neziskových nemocnic nadšen není.

Ministerstvo zdravotnictví chystá změny limitů na léky a vytvoření neziskových nemocnic (zdroj: ČT24)

Koalice se neshodne, Němeček chystá silové hlasování

Návrh Němečkova úřadu však nemá podporu v koalici. Výhrady měli lidovci i hnutí ANO. Zásadní námitky předneslo ministerstvo financí řízené předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Myšlenka, že by nemocnice nedanily zisk, se mu nelíbí. „Nevidím důvod, proč by měla být taková výjimka,“ řekl Andrej Babiš. Jeho úřad odmítá i představu, že by o zařazení do sítě neziskových nemocnic rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví. To by totiž podle návrhu mělo pořádat výběrová řízení a v nich rozhodovat, která nemocnice bude mít nárok na status neziskové.

Svatopluk Němeček se ale s Andrejem Babišem vyjednávat nechystá. „Nepodařilo se nám vypořádat většinu připomínek ministerstva financí,“ shrnul ministr s tím, že o jeho návrhu tak bude muset rozhodnout hlasování vlády. Babiš reagoval prohlášením, že Svatopluk Němeček nedokáže svůj resort řídit. „Už je tam dva a půl roku a neudělal vůbec nic. Měl by to začít řídit a chovat se jako řádný hospodář,“ uvedl.

Za ministrem financí přitom stojí i zbytek jeho hnutí. Předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO) již dříve podotkl, že proti samotnému principu neziskových nemocnic nic nemá, naopak. Kromě výhrad, které předneslo ministerstvo financí, se však obává, že se nenaplní Němečkovo očekávání o motivaci nemocnic k lepší práci.

„Pokud by měl pohledávky nemocnic garantovat stát, vedlo by to k tomu, že špatný management by nebyl motivován, aby měnil svůj přístup k hospodaření nemocnic,“ varoval Rostislav Vyzula.

Svatopluk Němeček očekává, že se snáze dohodne s KDU-ČSL, jejíž výhrady jsou podle něj „víceméně technické“. Lidovci ovšem dali najevo, že mají velmi podobné připomínky jako ANO. Nelíbí se jim, že by nemocnice měly daňové úlevy, i automatická garance smluv s pojišťovnami.

Němeček proti všem?

Svatopluk Němeček ovšem bude o svém návrhu obtížně přesvědčovat nejen koalici, ale také opozici. Přinejmenším její pravicová část vznik neziskových nemocnic odmítá.

Podle zdravotnického experta ODS Petra Zimmermanna totiž sociální demokraté očekávaného cíle takto nedosáhnou. Podobně jako zástupci ANO se obává, že případné zavedení neziskových nemocnic neskončí tak, že vygenerovaný zisk půjde zpět do zdravotní péče v konkrétním zdravotnickém zařízení.

„Nebude vydělávat nemocnice, aby si sama vydělala na svůj rozvoj, na své investice. Vydělají dodavatelé - nepřiměřené marže, o které se potom v zákulisí podělí s těmi, kdo o tom rozhodují, “ řekl.

Podobně to podle něj dopadlo s Nemocnicí Na Homolce, kterou Zimmermann považuje za „nejneziskovější ideální nemocnici“. (S Nemocnicí Na Homolce souvisí několik kauz, které se týkají korupce, problematických zakázek či dceřiných společností nemocnice.)

Za největší hrozbu pro fungování nemocnice jako neziskové společnosti považuje expert opoziční strany riziko „naprosté demoralizace“. „To znamená, udělejte velkou ztrátu, jak chcete, a daňoví poplatníci vám to zaplatí. Takzvané dozorčí a správní rady obsazené většinou kamarády, spolustraníky nebo rovnou lobbisty nic neuhlídají,“ varoval Zimmermann.

Poslanec TOP 09 František Laudát potom má problém s tím, že chce ministerstvo rozhodovat o tom, která nemocnice se může stát neziskovou. „Jakmile začneme dělat, že nějaký úředník rozhodne, že ten ano a ten ne, tak v tu ránu máme prokorupční prostředí,“ poukázal. Němečkovu myšlenku tak kromě jeho strany podporují především komunisté.

Základem státní nemocnice, o dalších rozhodne ministerstvo

Pokud by návrh na neziskové nemocnice přes výhrady koaličních stran i opozičních stran prošel nejen vládou, ale i parlamentem, vztahoval by se v prvé řadě na fakultní nemocnice a další zařízení, která zřizuje stát. V páteřní síti má být 39 nemocnic a ústavů.

Vysoké školy se změnou formy fakultních nemocnic nemají problém. „Podpora ze strany rektorů a děkanů lékařských fakult je jednoznačná,“ poznamenal náměstek ministra zdravotnictví pro právo a legislativu Radek Policar.

Proti zavedení neziskových nemocnic však nemají výhrady jen politici. Dopadu se obávají také menší nemocnice – bojí se, že všechny výhody spojené s novou formou získají jen velká zdravotnická zařízení. „Zavádí se další nerovnosti do českého zdravotnictví,“ řekl již dříve předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. Malé nemocnice podpořil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

To však ministr zdravotnictví odmítl. Možnost přechodu do podoby neziskové nemocnice by měla být otevřená pro všechna zařízení, byť to nepůjde automaticky. „Bude muset projít výběrovým řízením na ministerstvu zdravotnictví,“ upozornil Svatopluk Němeček.

Dodal však, že nemocnice, které již existují, by s takovým výběrovým řízením neměly mít problém. Má jít spíše o pojistku, aby neměl na novou formu nárok každý, kdo se rozhodne postavit si nemocnici - která by byla v sousedství některé jiné, již zavedené, a získal by tak i nárok na smlouvy s pojišťovnami.