Nemocnice jako neziskové společnosti? Převod brzdí spory v koalici

Události: Nemocnice jako neziskové organizace? (zdroj: ČT24)

K prosazení zákona, který počítá se vznikem sítě neziskových zdravotnických zařízení, se vládní strany zavázaly v koaliční smlouvě. Současnou podobu, kterou připravilo příslušné ministerstvo, ale odmítá hnutí ANO a výhrady mají i lidovci. Zákon počítá s tím, že by na neziskovou formu povinně přešla asi čtyřicítka fakultních a státních zařízení. Ostatní nemocnice, například krajské, by o to mohly požádat.

Nemocnice v Ústí nad Labem, Mostě, Teplicích, Děčíně a Chomutově ve formě jediné akciové společnosti vlastní Ústecký kraj. Za loňský rok vydělala 15 milionů korun: nemocnice tak už teď fungují prakticky jako neziskové.

„Zisk, který z jejich provozu vzejde, jde zpátky. Do investic, do vlastního zařízení. Přidělávat další právní formu pro naše nemocnice by bylo zcela zbytečné,“ míní mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Česká televize oslovila všechny kraje. Pět z nich v otázce převodu svých zařízení na nezisková nemá jasno a chce si počkat na konečnou podobu zákona. Předběžný zájem deklarují čtyři kraje - stejný počet už teď ví, že takové možnosti využít nechce.

Převod krajských nemocnic na neziskové
Zdroj: ČT24

Podle ministerstva zdravotnictví by po přijetí zákona měly automaticky na neziskovou formu přejít fakultní nebo třeba psychiatrické nemocnice. Ale také specializované ústavy. Na seznamu je teď 39 zdravotnických zařízení.

Změny by tak měly čekat i Fakultní nemocnici v Motole. Její ředitel si od toho slibuje větší samostatnost. „Když budete chtít zrekonstruovat nějaké oddělení, teoreticky si na to budete moci půjčit od banky. Budete to moci udělat daleko rychleji než dnes, kdy musíte žádat státní dotaci,“ přibližuje Miloslav Ludvík.

Výhrady má hnutí ANO i lidovci

Zatím ale není jisté, jestli nová právní forma vůbec vznikne. Po prvotních výhradách od hnutí ANO teď prosazení normy nevěří ani lidovci. „V tuto chvíli to vidím spíš tak, že k přijetí zákona v tomto volebním období nedojde,“ říká lidovecký poslanec a zdravotnický expert strany Vít Kaňkovský.

„Budou odpřipomínkovány návrhy, které padaly z různých ministerstev, a potom bude zákon předložen na jednání vlády,“ ujišťuje náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Antošová (ČSSD).

Hospodaření nemocnic
Zdroj: ČT24

Hnutí ANO se nelíbí, že by nově vzniklá nezisková zařízení neplatila daně. KDU-ČSL má zase výhrady ke zvýhodňování vybraných nemocnic. „Už jenom to, že by nemocnice měly mít garantovanou smlouvu se zdravotní pojišťovnou, je určitá výhoda těchto zdravotních zařízení,“ říká Kaňkovský. „Vadí mi, že tam není motivace managementu, aby se choval hospodárně a efektivně,“ dodává předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Nad zásadními neshodami ohledně podoby zákona už se několikrát sešli zdravotničtí odborníci z koaličních stran. Pro ministerstvo je zákon stále prioritou a v některých bodech je tak připraveno na ústupky.

Proti zákonu se dřív ozvala také Asociace českých a moravských nemocnic. Jeho současnou podobu odmítá i lékařská komora.