Sobotka chce pro horníky z Mostecka tisíce od státu. Babiš ale odmítá podporovat Tykače

Vláda se na konci července vrátí k projednávání kompenzací pro propouštěné horníky z Mostecka. Při návštěvě Ústeckého kraje to slíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mostecko v květnu na popud hnutí ANO z návrhu vypadlo. Příspěvek získali jen propuštění zaměstnanci OKD. Šéf ANO Andrej Babiš už ale vzkázal, že s rozšířením kompenzace na Mostecko nesouhlasí. Daňoví poplatníci by podle něj neměli podporovat firmy miliardáře Pavla Tykače.

Vláda v květnu schválila příspěvek pro propuštěné zaměstnance OKD. Dostanou 7000, respektive 8000 korun měsíčně. Z původního návrhu ale vypadli mostečtí horníci, kteří to považují za nespravedlivé. Na jejich stranu se postavili i někteří krajští politici a také ČSSD.

Sobotka v úterý po jednání s horníky v Jirkově na Chomutovsku uvedl, že se vláda k příspěvku pro horníky z Mostecka vrátí na konci měsíce. 25. července návrh nejprve projedná tripartita, 27. července by se pak celá věc měla dostat na jednání vlády. 

Z původního návrhu vypadlo Mostecko na základě požadavku hnutí ANO. Premiér věří, že vláda kompenzace nakonec schválí. Příspěvek by se měl dotknout těch, kteří přijdou o práci v důsledku útlumu těžby na dole ČSA.  

Vláda bude znovu řešit kompenzace pro horníky z Mostecka (zdroj: ČT24)

Podle premiéra je finanční příspěvek logickým krokem poté, co vláda loni rozhodla o neprolomení těžebních limitů na dole ČSA. Kompenzace by se podle dřívějšího vyjádření mluvčí Severní energetické Gabriely Sáričkové Benešové mohla týkat asi 1900 lidí.

Severní energetickou ovládá Pavel Tykač. Babiš proto pomoc státu odmítá. „Nevidím důvod, proč bychom měli podporovat firmy Tykače, které sídlí na Kypru, vydělávají miliardy. Když byl problém v Sokolovské uhelné u (Františka) Štěpánka, tak ten, když propustil horníky, se o ně postaral, dal jim odstupné, našel novou práci,“ vzkázal z Bruselu. Zopakoval, že nelze argumentovat situací v OKD, která je výsledkem špatných rozhodnutí minulosti.

Nevidím důvod, proč by daňoví poplatníci měli platit soukromé firmě, která vydělává miliardy, odstupné pro její zaměstnance.
Andrej Babiš
premiér, předseda hnutí ANO

Horníci z hlubinných dolů půjdou do důchodu v 56 letech

Horníci z hlubinných dolů budou od října odcházet do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci, tedy zhruba v 56 letech. Nová pravidla podepsal minulý měsíc prezident Miloš Zeman.

Po jednání se zástupci Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) v úterý Zeman dodal, že na jiné typy dolů by se pravidlo rozšiřovat nemělo. „Jinak bychom otevírali Pandořinu skříňku. Pak by to chtěli i horníci v povrchových dolech, pak by to chtěli pracovníci v hutích, a na to už státní rozpočet nemá peníze,“ uvedl.  

Zeman horníky kritizoval za malou důraznost

Zeman se vyjádřil i k situaci v OKD. Poznamenal, že by si přál, aby odboráři měli při řešení potíží firmy hlasité slovo. Podle předsedy OS PHGN Jana Sábela je Zeman „docela tvrdě zkritizoval“ za malou důraznost a za to, že nepodali trestní oznámení na Zdeňka Bakalu, který do letošního února spoluvlastnil společnost NWR, majitele OKD. Sábel se brání, že jednali s podnikateli, kteří na Bakalu „pravděpodobně“ trestní oznámení podali.

OKD se dostala do problémů kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V květnu na sebe sama podala insolvenční návrh, v němž uvedla, že nejméně 650 věřitelům dluží přes 17 miliard. Věřitelé budou o budoucnosti firmy rozhodovat na schůzi v srpnu.

obrázek
Zdroj: ČT24

V dolech, kde nyní i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 12 tisíc lidí, se dál těží uhlí. Problémy řeší i vláda, která se zabývá tím, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na provoz. OKD se totiž potýká s nedostatkem finanční hotovosti.

V pondělí jednala vláda o OKD s vedením těžební firmy a se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) dospěl Babiš k názoru, že je v srpnu třeba dát OKD peníze na červencové výplaty. Už v pátek Babiš také řekl, že by stát mohl firmě poskytnout finanční pomoc při případné reorganizaci.