Zeman v pátek vystoupí před poslanci, přednese projev o referendu

Prezident Miloš Zeman v pátek navštíví schůzi sněmovny. Zajímá ho zákon o obecném referendu, o kterém by poslanci měli jednat a který má prezidentovu podporu. Návrh loni v létě schválila vláda.

„Pan prezident v pátek v 11:00 zavítá do Poslanecké sněmovny, kde přednese projev u příležitosti projednávání zákona o obecném referendu. Schválení tohoto zákona dlouhodobě podporuje,“ řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Návrh zákona o celostátním referendu, který loni schválila vláda, počítá s tím, že prezident referendum vyhlásí, pokud o jeho vypsání peticí požádá alespoň čtvrt milionu lidí. Rozhodnutí by bylo přijato, pokud by na otázku kladně či záporně odpověděla nadpoloviční většina hlasujících a zároveň aspoň čtvrtina těch, kteří mohou hlas odevzdat.

Na základě výsledku by musela vláda přijmout patřičné usnesení či návrh zákona. Nebude ale možné hlasovat o všem. Referendum nepůjde uspořádat například o základních lidských právech, ale ani o rozpočtu a daních. Formulaci a přípustnost otázky bude kontrolovat Ústavní soud.

Zajímavé na Zemanově očekávaném vystoupení je to, že za návrhem změny ústavy stojí ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), jehož práci hlava státu opakovaně kritizuje.