Ostravská lékařská fakulta přijme více studentů. Ostatní univerzity to zatím neplánují

Lékařská fakulta Ostravské univerzity letos přijme o deset procent nových studentů více než loni. Ostatní univerzity to zatím nemají v plánu. Podle České lékařské komory by přitom větší počet mediků mohl zčásti pomoci řešit dlouhodobý nedostatek lékařů. Problémem jsou opět peníze. Zatímco loni fakulty dostaly od ministerstva školství finance navíc, letos to není jisté.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity, která je nejmladší v Česku, spoléhá na to, že nárůst studentů bude financovat i z jiných zdrojů než z peněz ministerstva školství.

Ostrava počítá s financemi navíc

„Kromě dotací na studenty z ministerstva školství počítáme s přílivem financí z oblasti vědy a výzkumu. A pak jsou tady další možné zdroje – například z Moravskoslezského kraje,“ uvedl děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Pavel Zonča.

O něco málo nových mediků by chtěla přijmout také Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. „Bude však záležet na tom, jaký bude rozsah dotací na studenty od státu,“ řekl tamní děkan Milan Kolář. Loni dostaly lékařské fakulty oproti předchozímu roku více peněz, aby mohly navýšit počet nových studentů zhruba o deset procent. A jak to bude letos?

Reportáž: Ostravská lékařská fakulta přijme více studentů

„Paní ministryně má ambici rozdělit do vysokého školství co nejvíce peněz, ovšem zvýhodnění jednoho oboru oproti ostatním, byť to je potřeba, je velmi citlivé,“ řekla na otázku, zda se počítá s navýšením dotací pro lékařské fakulty.

Ministerstvo: Zvýhodnění jednoho oboru je citlivé

Šance dostat se na některou z lékařských fakult je vzhledem k počtu míst velmi malá. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že například olomoucká fakulta loni přijala jen 16 procent uchazečů, 2. a 3. fakulta Univerzity Karlovy o dvě procenta více.

  • Absloventi medicíny – 1461 (1985)  x   982 (2014)
  • Všeobecné sestry po čtyřleté střední škole – 2404 (1985) x 1550 (2014)
  • Zdroj: Asociace českých a moravských nemocnic

Zvýšení počtu studentů medicíny však problém nedostatku lékařů sám o sobě nevyřeší. Podle České lékařské komory odchází až pětina mladých lékařů pracovat hned po promoci do zahraničí. Důvodem je nevstřícný systém postgraduálního vzdělávání a také nižší platy než třeba v Německu.

Pětina mladých lékařů odchází do zahraničí

Nemocnice v celé republice se snaží absolventy nalákat. Například v Liberci dostávají zdravotníci odměny za to, když přivedou svého kolegu či kolegyni. V nemocnicích v Karlovarském kraji mohou dostat lékaři při podpisu tříleté smlouvy motivační příspěvek až 400 tisíc korun, sestra 150 tisíc.

Platy lékařů a sester sice měly od ledna stoupout ve státních i krajských nemocnicích zhruba o pět procent, k odstranění deficitu zaměstnanců to však nestačí. Podle lékařských odborů nemocnicím v Česku chybí až deset procent personálu. Odchodům kvalifikovaných lidí podle nich může zabránit jen razantní růst mezd.

Toho si je vědom i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD a usiluje o získání peněz z rozpočtu navíc. „Bez poměrně razantního navýšení platů zdravotnických zaměstnanců neudržíme kvalitu a neudržíme systém,“ řekl. Podle něho má stát vůči zdravotnictví deficit ve výši asi 20 miliard.

O konkrétní sumě se ale zřejmě povede v koalici ostrá debata. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO chce, aby se ministerstvo zdravotnictví také snažilo najít úspory. Aktuálně resort schválil dotace ve výši 250 tisíc na rozjezd praxe praktických lékařů pro dospělé a pro děti a dorost v odlehlých příhraničních či horských oblastech. Celkem by chtěl rozdělit až pět milionů.