Poražená ebola, smíření Kuby s USA. A další dobré zprávy roku 2015

Sestavit žebříček dobrých zpráv je stejně riskantní jako odšpuntovat šampaňské v zrcadlovém sále. Každá zdánlivě skvělá zpráva má totiž své kritiky – skeptiky, kteří jsou přesvědčení, že tato událost na seznam nepatří.

Například čínské miliardy, které natekly do fotbalové Slavie, pivovarů Lobkowicz, exkluzivních domů v Praze či firmy Travel Service, vnímá prezident Miloš Zeman jako velký úspěch. Naopak řada ekonomů varuje před neprůhledností čínských investorů či příchodem „kapitalismu 19. století“.

Přesto se web ČT24.cz pokusil vybrat deset dobrých zpráv roku 2015. Nebo, řekněme, těch lepších.

Bohatší Česko

Fakt, že česká ekonomika zlepšuje svou kondici, se v běžném životě projevuje hlavně nízkou nezaměstnaností. Lidí bez práce je nejméně za posledních šest let, míra nezaměstnanosti dosahuje podle Eurostatu 4,7 procenta, což je druhé nejnižší číslo mezi zeměmi Evropské unie. Lepší je jen Německo. Další údaje stačí zmínit jen v číslech: odhad růstu hrubého domácího produktu je 4,3 procenta, reálná mzda se ve třetím čtvrtletí zvedla o 3,4 procenta.

Poražená ebola

Zdravotníci ohlásili konec epidemie smrtící eboly v západní Africe, která propukla loni na jaře. Bohužel než se podařilo šíření nemoci potlačit, zemřelo přes 11 tisíc lidí. Celkem 28 tisíc se virovým onemocněním ze skupiny krvácivých horeček nakazilo. Počet nových případů nyní v jednotlivých státech spadl na minimum. A co víc – farmaceutické firmy Merck a NewLink Genetics vyvinuly vakcínu, která při testování překvapila vysokou úspěšností.

Jak se fotí Pluto

V červenci minula sonda New Horizons planetku Pluto, která až do roku 2006 patřila na seznam planet sluneční soustavy. Vědci tehdy „devítku“ vyškrtli a vyvolali tím protesty mezi laiky i některými znalci. Časem rozruch utichl, aby o sobě dal letos Pluto znovu vědět. Přístroje poslaly na Zemi několik snímků, na nichž astronomové spatřili hory, ledovce i krátery. Pozemšťan mohl poprvé vidět detaily povrchu trpasličí planety, která je vzdálená až 7,5 miliardy kilometrů.

Férové ragby

„Zelená je tráva... a ten míč kulatý“ – to letos neplatilo. Svět opěvoval míč šišatý a obdivoval férovost jedné z nejtvrdších kolektivních her. Ragbyové mistrovství světa hostily Anglie a Wales, přičemž celý turnaj trval šest týdnů. Fanoušci oslavovali sílu, tvrdost, taktiku. Hráči respektovali rozhodčího, u sporných momentů rozhodoval záznam z kamer. Návštěvnost přímo na stadionech dosáhla téměř dvou a půl milionu diváků. Připomeňme, že vyhrál tým All Blacks z Nového Zélandu, známý maorským tancem haka, jímž zastrašuje soupeře.

Su Ťij vyhrála volby v Barmě

Barma zažila první svobodné volby po pětapadesáti letech. Suverénně je ovládla strana v čele s držitelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij (na cenu ji navrhl prezident Václav Havel), kterou předchozí diktátorský režim několikrát věznil. Politička vyhrála volby už v roce 1990, tehdy však vojenská junta její vítězství neuznala a Su Ťij poslala na 15 let do domácího vězení. Sedmdesátiletá Su Ťij nyní jedná s barmským prezidentem o předání moci.

Su Ťij zvítězila v demokratických volbách.
Zdroj: AP/ČTK/AP/Khin Maung Win

Kvalitnější červené víno

Lednický hibernal, lechovický ryzlink rýnský, mikulovské rulandské šedé. Samá bílá vína z Česka dosud vozila medaile ze světových vinařských soutěží. Šampionem Národní soutěže vín se však stalo poprvé v historii červené. Merlot od firmy Chateau Valtice zaujal „nádherně granátovou barvou, vůní vanilky a tmavého ovoce“. Podle vinařů mají červené odrůdy na Moravě budoucnost, mimo jiné díky změnám klimatu – jindy tolik proklínanému globálnímu oteplování. Například merlot se na jihu Moravy dosud příliš nepěstoval, nyní už zabírá osm hektarů. Oblast zkrátka začíná připomínat slunečnou jižní Francii.

USA a Kuba: Smíření

Před kamerami předvedli přivítání s pevným stiskem rukou a přátelskými úsměvy. Americký prezident Barack Obama a kubánský Raúl Castro se v září setkali na summitu OSN, kde potvrdili, že chtějí ukončit éru blokád a bariér. Po 54 letech navázaly obě země diplomatické styky. Už v únoru Amerika povolila omezené obchodování na Kubě, domlouvá se letecká linka, začínají fungovat poštovní služby. Obchodní embargo však může zrušit jen americký kongres, kde mají většinu republikáni. Ti spolu s kubánskými disidenty kritizují Obamu za smířlivou politiku vůči komunistické zemi, kde pokračuje zatýkání odpůrců režimu.

Trest pro Davida Ratha

Před více než třemi lety se snažil tehdejší poslanec a hejtman Středočeského kraje David Rath vysvětlit, proč nesl v krabici od vína sedm milionů korun. Ukázalo se, že kriminalisté už nějakou dobu vyšetřují korupční praktiky v kraji, obžalováno bylo jedenáct lidí. Bývalý politik měnil obhájce i taktiku, nakonec jej v červenci soud poslal na osm a půl roku do vězení a rozhodl o propadnutí majetku v hodnotě 21 milionů. Na rozdíl od jiných podobných kauz dotáhli vyšetřovatelé i žalobce případ ke konci. Dobrou zprávou pro doktora Ratha je, že se v „politickém monstrprocesu“, jak jej sám označuje, může odvolat.

Hvězdné Star Wars

Když měl v roce 1977 premiéru první film Hvězdných válek, před biografy stály fronty na lístky, diváky ohromovaly na tu dobu převratné triky a díky rekordním ziskům mohl George Lucas natočit další dva díly. Letos Jediové opět vytáhli meče proti temné straně síly. Nápor diváků připomínal euforii sedmdesátých let, jen s tím rozdílem, že vstupenky se vyprodávaly přes internet. Novinka vydělala ke konci prosince rekordních 1,5 miliardy korun. Obavy, že se tvůrcům nepodaří vzkřísit legendu, se nepotvrdily. Na webových stránkách Metacritic.com, které sledují poměr pozitivních a negativních recenzí, dostala novinka 81 procent a zařadila se do první desítky nejlépe hodnocených filmů.

Vzácný tenkozobec na Plzeňsku

„Úplně se mně rozklepaly nohy,“ popsal pro Novinky.cz ornitolog Jan Haber okamžik, kdy zahlédl na rybníku Výsovák vzácného tenkozobce opačného. Pták se zobákem zahnutým nahoru se objevil v Plzeňském kraji po šesti desítkách let. Ojediněle hnízdí na jihu Čech a jihu Moravy, patří u nás mezi kriticky ohrožené druhy. Dorůstá velikosti holuba domácího, hledá v mělkých vodách korýše nebo jikry a zpívá melodické „klu-it“. A při troše štěstí na jaře znovu přiletí.

Tenkozobec opačný. Ilustrační snímek
Zdroj: commons.wikimedia.org/Jean-Pierre Bazard