Svět zvyšuje bezpečnostní opatření, Česku prý nebezpečí nehrozí

Tuzemské tajné služby zatím nemají jakýkoliv náznak možného útoku na českém území, sdělil ministr vnitra Milan Chovanec. Policie přesto pro jistotu zvýšila ostrahu například na pražském letišti. Policie a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu pak reaguje i na žádosti ze strany Francie o informace o určitých lidech nebo autech, podle Chovance ale nebyli zachyceni na českém území. Francie mezitím zpřísnila kontrolu hranic a některé aerolinky přerušily lety do francouzské metropole úplně. Teroristickým útokům v Paříži se budou věnovat i nedělní Otázky Václava Moravce s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Americká společnost American Airlines po pátečních útocích přerušila lety do Paříže. Ve Francii je vyhlášen výjimečný stav, který úřadům umožňuje uzavřít veřejná místa a zavést zákaz vycházení nebo omezit dopravu a pohyb osob. Zvýšená opatření na letištích mají za následek to, že se někteří cestující na palubu vůbec nedostanou.

Kvůli výhružce vůči letu Air France AF1741 měl spoj na amsterodamském letišti zpoždění, pasažéři byli evakuováni a stroj prohledán.

Evakuován byl kolem poledne i severní terminál na londýnském letišti Gatwick a znovu byl otevřen až po několika hodinách. Policie se potýkala s podezřelým předmětem, avšak neuvedla, zdali má souvislost s děním ve Francii. Letiště vyklidili kvůli „podezřelému chování“ jednoho z přítomných. Muž byl zadržen, podle AFP kvůli držení zbraně.

Paříž zakazuje shromáždění, zavírá Eiffelovu věž i Louvre

Poskytovatelé dopravy ve Francii uvádějí změnu jízdního řádu a popisují aktuální vývoj situace buď na svých webových stránkách nebo na sociálních sítích. V Paříži a okolí policie zakázala do čtvrtka veřejné demonstrace či shromáždění.

Do odvolání byl uzavřen přístup na symbol Francie - Eiffelovu věž, nepřístupný je Disneyland, muzea (i Louvre) a sportoviště, přičemž soutěže a utkání byly zrušeny. Podle policejního prefekta je zákaz důsledkem toho, že síly jsou nasazeny kvůli „zajištění celkové bezpečnosti ve městě“ po útocích. Úřady podnikají kroky k posílení bezpečnosti u sídel svých úřadů, kulturních center a škol v zahraničí.

Pařížská letiště zpřísnila opatření
Zdroj: ČTK/ZUMA

Pařížská policie vydala například varování v souvislosti s černým vozem značky Seat s poznávací značkou GUT 18053. Veřejnosti doporučili se k vozu nepřibližovat.

Bezpečnostní opatření posilují kvůli pařížským atentátům další evropské státy, jde o Británii, Finsko, Belgii, Nizozemsko nebo Maďarsko. Zpřísňují hraniční kontroly, Belgičané nemají jezdit do Paříže. Mluvčí belgického premiéra řekl, že toto opatření má zůstat v platnosti nejméně o víkendu. 

Britský premiér David Cameron ohlásil přehodnocení bezpečnostních opatření v Británii, která podle něj čelí „stejné hrozbě“. Britské ministerstvo zahraničí vyzvalo britské občany na veřejných místech ve Francii k obezřetnosti. Španělsko či Itálie nastavily druhý nejvyšší stav bezpečnostní pohotovosti.

Mimo Evropskou unii uvedlo do stavu zvýšené pohotovosti své bezpečnostní složky Rusko, které se stejně jako Francie rovněž podílí na bombardování cílů v Sýrii.

obrázek
Zdroj: ČT24

Německo posiluje kontrolu rizikových osob

Německo se mezitím rozhodlo zesílit dohled nad známými islamisty a pravicovými extremisty, kteří by se mohli v reakci na útoky v Paříži dopouštět násilností. Zintenzivní kontroly ve vlakových a leteckých spojích do Francie. Po krizovém jednání německé vlády to uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Zemští premiéři Bavorska a Saska Horst Seehofer a Stanislaw Tillich po nočních útocích v Paříži žádli zpřísnění bezpečnostních opatření v Německu. Podle zástupců zemí, které sousedí s Českem, by spolková vláda měla zvážit zavedení trvalých kontrol na německých hranicích.

Německá vláda ale podle Maiziéra odmítá spojovat atentáty s problematikou běženců. „Neměl by se zde rychle vytvářet oblouk, který by debatu spojil s tématem uprchlíků,“ řekl de Maiziére.

Události: Česko zesílilo bezpečnostní opatření na letištích nebo velkých akcích, akutní nebezpečí ale nemá hrozit (zdroj: ČT24)

Česku nebezpečí nehrozí

„Aktivizoval jsem všechny bezpečnostní složky státu. Těch informací je zatím velmi málo. Nemáme žádné informace, že by bezprostřední nebezpečí hrozilo České republice,“ uvedl český ministr vnitra Milan Chovanec. Přesto policie zvýšila ostrahu u některých objektů jako letiště, obchodní centra nebo francouzská ambasáda. Desítky Čechů každopádně od rána zrušily letenky do Paříže. Lidé zároveň daleko více volají na informační linky leteckých společností s dotazy na bezpečnost.

Po zasedání Bezpečnostní rady státu premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že nemají žádné aktuální informace, že by České republice hrozilo konkrétní nebezpečí v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži. „Vyhodnotili jsme, že opatření byla dostatečná,“ doplnil Chovanec. „Seznámili jsme se s opatřeními, která připravujeme v případě, že by bylo potřeba je rozšířit, jako je ostraha hranice a další opatření, která má policie v záloze. Jsme schopni reagovat v řádu hodin,“ uvedl. Bezpečnostní rada státu se pak shodla na nutnosti posílit ostrahu hranic EU.

Policie posílila ostrahu řady objektů, pokračuje režim zesílené kontroly na zhruba šestnácti hraničních přechodech a potvrzuju, že jsme připraveni okamžitě reagovat na jakékoliv podněty.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Bezpečnostní složky zkoumají všechny informace, které z Francie nebo dalších států přicházejí, týkají se lidí nebo automobilů. „Je tady žádost od Francie k určitým typům informací, ať už to jsou značky aut, nebo konkrétní osoby. Policie na tom pracuje, zatím moje informace svědčí o tom, že tito lidé nebyli zachyceni na území České republiky. Ale jsme na začátku, počet osob se pravděpodobně bude rozšiřovat. Zatím jsou žádosti v jednotkách osob,“ přiblížil Chovanec.  Dodal, že žádost francouzských úřadů byla zaměřena obecně na celou Evropu. „Není to čistě k České republice,“ uvedl.

„Z dostupných informací by mezi mrtvými v Paříži měl být jeden cizinec, ale není to český občan,“ dodal Chovanec s tím, že jde patrně o osobu švédské národnosti. Britská BBC hovoří o dvou švédských obětech.

Na situaci zareagovaly i jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, které preventivně zvýšily stupeň ochrany. Opatření se nedotkne provozu. Zvýšení stupně ochrany je standardním krokem v podobných situacích.

Jsme připraveni reagovat okamžitě a adekvátně. Nemáme ale dosud jednu jedinou informaci, že by nějaký budoucí útok měl být na území ČR.
Milan Chovanec

„V této těžké chvíli vyjadřuji solidaritu francouzské vládě a hlubokou soustrast pozůstalým obětí,“ uvedl v prohlášení Sobotka, který je podle vládního mluvčího Martina Ayrera útoky otřesen.

Na událost reagovaly i protiislámská hnutí. Blok proti islámu, který pořádá demonstrace proti přílivu uprchlíků do Evropy, v prohlášení vyzval vlády evropských zemí například k tomu, aby po útocích v Paříži neprodyšně uzavřely hranice před všemi nelegálními migranty, uvedly armády do stavu zvýšené pohotovosti, vyslaly vojsko k ochraně vnější hranice schengenského prostoru, vyhostily nelegální migranty a zavřely mešity. 

Premiér Sobotka k útokům v Paříži (zdroj: ČT24)