Děkujeme, budeme se soudit. Kvůli platům poslali lékaři předžalobní výzvu

Počátkem roku se o platy soudili se státem soudci, nyní je chtějí následovat lékaři. Lékařský odborový klub (LOK) poslal ministerstvu zdravotnictví předžalobní výzvu, kterým se domáhá naplnění memoranda o zvýšení platů zdravotníků na trojnásobek republikového průměru. Předseda LOK Martin Engel uvedl, že pokud ministerstvo do dvou měsíců nezareaguje, obrátí se na soud.

Lékařský odborový klub odkazuje na memorandum, které v roce 2011 uzavřel Martin Engel s tehdejším ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Stát však podle odborářů dohodu o zvýšení platů lékařů v nemocnicích na trojnásobek průměrných platů v Česku nenaplnil.

„Předžalobní výzvu jsme v říjnu dali na ministerstvo ohledně neplnění závazků České republiky plynoucích z memoranda. Pokud do dvou měsíců nezareaguje, bude následovat soudní žaloba,“ uvedl Martin Engel.

V současnosti činí průměr platů lékařů v nemocnicích 62 735 korun, z toho polovina je za přesčasy a služby. Základní plat lékaře tak činí 32 450 korun, sestry 19 680 korun. Průměrný plat zaměstnance státu je 25 880 korun.

Engel: Koaliční strany nemají čisté svědomí

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se s představiteli LOK sejde v pátek na slavnostním večeru, na kterém odborový klub oslaví dvacáté výročí od svého vzniku. Martin Engel poznamenal, že na rozdíl od ministra nepřijdou předsedové koaličních stran: „Omluvili se. To svědčí, že asi nemají čisté svědomí, co se páchá se zdravotnictvím.“

Memorandum ukončilo kampaň Děkujeme, odcházíme, kterou považuje Martin Engel za největší úspěch LOK. Začala v květnu 2010, kdy podala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů. Po slibu výrazného nárůstu platů výpovědi stáhli.

Pokud spor o platy skutečně skončí u soudu, bude zhruba po roce stát čelit další žalobě svých zaměstnanců. Na počátku roku ji podalo přes tisíc soudců žalobu, kterou se chtěli domoci peněz, o které podle rozhodnutí Nejvyššího soudu v minulosti přišli kvůli chybně stanovené platové základně. Nakonec se nespokojení soudci dohodli s ministerstvem spravedlnosti na tom, že se části peněz vzdají, ale asi třetinu jim stát doplatí.