Odbory neuspěly, zdravotníci dostanou od ledna přidáno jen 5 procent

Lékaři a další pracovníci ve zdravotnictví dostanou od ledna přidáno pět procent. Odboráři na jednání s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) neuspěli s požadavkem na vyšší růst výdělků. Podle Němečka to neumožňuje schválená výše plateb za státní pojištěnce, která byla nižší, než ministerstvo požadovalo. Odboráři namítají, že pouze pětiprocentní navýšení může ohrozit chod českých nemocnic.

  • Platy a mzdy v nemocnicích se v prvním pololetí letošního roku meziročně zvýšily průměrně o šest procent. Lékaři si ve srovnání s loňskem polepšili o devět procent. Lékařské odbory ale opakovaně připomínají, že je v příjmech lékařů zahrnuto velké množství přesčasových hodin. Navýšení platů i mezd se dotklo lékařů, sester i dalšího zdravotnického personálu. Celkový průměr se zvýšil ze 28 734 korun v prvním pololetí 2014 na 30 557 za prvních šest měsíců letošního roku. U lékařů a zubních lékařů se zvedl z 57 772 na 63 028 korun. Všeobecné sestry a porodní asistentky si polepšily o šest procent, z 26 527 na 28 073 korun.

Odbory požadovaly pro nemocniční personál desetiprocentní nárůst, ale jednání na postoji vládních představitelů nic nezměnilo. Vyšší než pětiprocentní růst by podle Němečka ohrozil stabilitu systému zdravotního pojištění. Vzhledem k tomu, že platba za státní pojištěnce se zvýšila pouze o 1,8 miliardy místo navrhovaných 4,2 miliardy korun, peníze chybějí.

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková upozornila, že kvůli odmítnutí požadavku odborů hrozí, že se tuzemské nemocnice vylidní. Připomněla zvýšení platů zdravotních sester na Slovensku, které si od ledna polepší o 17 procent, tedy 200 až 300 eur měsíčně. Tím pádem podle ní slovenské sestry opustí české nemocnice a vrátí se do rodné země.

Engel: Zvýšení platů lékařů je první krok proti jejich odchodům

Lékařské odbory požadují po vládě desetiprocentní navýšení platů: „Desetiprocentní navýšení nepovažuji za nic nemravného," uvedl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel, který poukázal na stále častější odchody lékařů do zahraničí. „Nechci uzavřít hranici, ale myslím si, že do zahraničí by lékaře neměla vést špatná ekonomická situace, ale touha po poznání. A ten pohyb by měl být oboustranný, s nabytými zkušenostmi by se potom měli vracet domů," uvedl Engel.

Premiér ve středu uvedl, že nárůst platů zdravotníků by měl být od Nového roku o něco vyšší, než jsou tři procenta, o něž si od listopadu polepší ostatní státní zaměstnanci. „Růst by měl být o něco vyšší než tři procenta tak, abychom lidem ve zdravotnictví kompenzovali ten fakt, že ke zvýšení dojde o něco později než u učitelů a hasičů,“ uvedl Sobotka.

Na desetiprocentní růst tarifů od ledna příštího roku by bylo třeba zhruba sedmi miliard korun. Na platy v nemocnicích půjde zvýšení odvodů státu o 1,8 miliardy korun a také zhruba 1,3 až 1,5 miliardy, které by resort mohl získat v příštím roce navíc ze státního rozpočtu. To vše stačí jen na pětiprocentní navýšení tarifů, chybějí zhruba ještě čtyři miliardy.

Engel: Zvýšení platů lékařů je první krok proti jejich odchodům (zdroj: ČT24)

Pětiprocentní zvýšení ale podle odborářů neřeší kritickou personální situaci ve zdravotnictví a nestačí ani v kontextu zvyšování platů ostatních profesí. Připomněli také, že platy státních zaměstnanců porostou znovu už od listopadu, zatímco zdravotníci mohou dostat přidáno až od ledna.

Engel rovněž poukázal na personální krizi ve zdravotnictví a obrovské přesčasy, které musí nemocniční lékaři vykonávat. „Potřeba práce je stále stejná a lékařů meziročně ubývá,“ upozornil Engel. „Situace ve zdravotnictví je nyní tak těžká, že si zdravotníci – i v kontextu své těžké práce – zaslouží, aby za svou práci byli takto honorováni,“ uzavřel Engel.

Náměstek Gregor: Stát vydá víc na platy svých zaměstnanců, jejich počet narostl (zdroj: ČT24)
Vydáno pod