Mendela před 150 lety lidé nechápali. Nyní slaví výročí první přednášky

Brno - V jihomoravské metropoli vrcholí oslavy výročí objevů Gregora Johanna Mendela. Před 150 lety totiž poprvé prezentoval svoje poznatky o křížení rostlin. Tenkrát jeho přednášku publikum nepochopilo. Nyní jeho poznatky tvoří základy moderní genetiky. Na jeho počest se tak v zahradě brněnského kláštera, kde Mendel pokusy prováděl, odehraje velkolepá audiovizuální show.

„Akce je 20. července právě proto, že slavíme Mendelovo narození. Chtěli jsme tak připomenout jeho narozeniny i 150 let od doby, kdy začal přednášet,“ vysvětlil ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál.

Jeho představy o oslavách změnil animátor Drew Berry, který souhlasil se spoluprací. „Může za to jednoduchý e-mail, zda by s námi nechtěl vytvořil dílo o Mendelovi. Drew odpovědl, že jej to zajímá, a do několika týdnů přijel do Brna z Melbourne a řekl, že chce vytvořit animaci, která se na akci bude promítat,“ dodal ředitel.

Dvacetiminutovou show vytvářel tři měsíce

Toho přípravy na dvacetiminutová show stála tři měsíce animování. Na zeď přenesl jak historický dokument, který Mendel publikoval, tak třeba jeho experimenty s měřením počasí nebo sledováním včel. „Co je na tomto místě nejúžasnější, je, že toto je ta budova, kde Mendel pracoval. Kde pěstoval hrách, a kde přišel na základy genetiky,“ okomentoval promítací prostory Drew Berry. Velká část projekce proto ukazuje slavné křížení.

K vytváření animací používá stejný software, jako se používá v Hollywoodu pro speciální efekty a filmy. S jeho pomocí je podle něj možné vytvořit vše, co jen chcete. Díky němu tak spojil data z Mendelova výzkumu a vytvořil z nich vizuální příběh. „Mendel je můj hrdina. Jsem opravdu poctěn, že se mohu podílet na díle v městě, kde pracoval, a přivést jeho práci zpět k životu,“ dodal Berry.

Drew Berry je totiž zároveň biolog, a jako ostatní genetici a biologové považuje Mendela za jednoho z největších vědců na celém světě, jehož práce tvoří základy moderní genetiky. Přesto když před stoletím a půl představil Gregor Johann Mendel svůj revoluční výzkum v oblasti křížení rostlin, publikum jeho přednášku nepochopilo. Většina posluchačů totiž neměla tušení, o čem mluví.

Gregor Johann Mendel

Narodil se v Hynčicích 20. července 1822 do rodiny drobných zemědělců. Původně se jmenoval Johann Mendel. Ve svých devatenácti letech ale vstoupil do augustiánského kláštera a přijal jméno Gregor. O čtyři roky později byl vysvěcen na kněze řádu augustiánů.

Mezi lety 1851 až 1853 studoval na vídeňské univerzitě. Tam také navštěvoval přednášky rakouského fyzika a matematika Christiana Dopplera a také Franze Ungera, který byl významným paleontologem a botanikem.

Následující rok pak začal v opatství na tamní zahradě provádět pokusy s hybridizací hrachu. Ty ukončil v roce 1863 a za dva roky začal na stejné téma přednášet. Po jejich skončení se také začal věnovat meteorologii a včelaření. Umírá 6. ledna 1884 v brněnském klášteře. Byl pochován na Ústředním hřbitově v Brně do hrobky augustiniánů. Rekviem v kostele dirigoval Leoš Janáček. Jeho práce byla objevena až o šestnáct let později.