Podezření na MERS se v Česku opět nepotvrdilo

Muž hospitalizovaný v nemocnici Na Bulovce není nakažen koronavirem MERS. Testy podezření na nákazu vyvrátily. Třiatřicetiletého muže v pátek převezli záchranáři do nemocnice z Ostravy. Udělalo se mu špatně v autobuse, kde jako průvodce doprovázel turisty na zájezdu do Polska. 49 lidí z autobusu muselo být umístěno do karantény, po oznámení výsledku testů se vydali opět na cestu.

Jsem nesmírně rád, že mohu oznámit, že výsledky vyšetření nepotvrdily u pacientna MERS," oznámil hlavní hygienik Vladimír Valenta. Muž podle jeho slov zůstává v pražské nemocnici Bulovka, ale v normálním režimu. Je u něho nutné provést další vyšetření a léčit ho. Další lidé, kteří jsou v karanténě v zařízení hasičů na Ostravsku, mohou být propuštěni. "Není důvod, aby byli dál zadržováni," uvedl Valenta.

Muž přiletěl z Koreje

Muž byl asi týden soukromě v Koreji a vrátil se 29. června. "Ve čtvrtek vyrážel z Brna jako průvodce na autobusový cyklozájezd. Po hodině cesty se mu udělalo nevolno, měl teplotu 39 stupňů Celsia. S ohledem na předchozí pobyt v Koreji rozhodla krajská hygienická stanice o těchto opatřeních," řekl ČT ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Muž si záchranáře přivolal sám. Ti už dál postupovali podle přesně připraveného scénáře. "K postiženému byla vyslána speciálně vycvičená a bariérovými pomůckami vybavená posádka záchranné služby. O situaci byla informována sloužící lékařka - epidemioložka," uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Pacient byl umístěn do speciálního bio vaku a za policejního doprovodu převezen do pražské nemocnice Na Bulovce.

49 lidí z autobusu skončilo u ostravských hasičů, v cestě pokračují dál

Průvodce ukončil cestu v Ostravě. Autobus s turisty pokračoval dál do Krakova. "Odtud byl na základě pokynu epidemiologa do Česka vrácen, aniž cestující měli možnost autobus opustit," dodal Němeček. Lidé z autobusu skončili v karanténě. Cestující ve věku 30 až 40 let byli umístěni v objektu hasičů na území Ostravy.

CK Alpina už během dne informovala, že pokud se nákaza nepotvrdí, zájezd rušit nebude. Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD) prohlásil po zveřejnění negativního výsledku u průvodce, že zbývající spolucestující mohou pokračovat dál ve své cestě. "Přeji všem účastníkům zájezdu, ať jejich zbývající dny do cílové destinace dopadnou co nejlépe," řekl.

Naposledy se podezření na MERS v Česku objevilo v polovině června u mladíka, který se vrátil z turistického pobytu v Jižní Koreji. Nákaza se ale nepotvrdila. V Česku platí kvůli koronaviru přísnější hygienická opatření na letišti. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je po příletu letadel z Koreje proveden úklid a dezinfekce prostor, kudy procházejí cestující, včetně přilehlých toalet.

Pokud se do dvou týdnů po návštěvě některé z rizikových zemí objeví u člověka horečka vyšší než 38 stupňů, dechové obtíže, kašel nebo průjem, je potřeba vyloučit, že se jedná o MERS. Na palubě letadla by člověk měl své případné potíže nahlásit palubnímu personálu, na letišti je pak potřeba vyhledat letištní zdravotní službu. Pokud člověk příznaky zjistí až doma, měl by telefonicky kontaktovat svého lékaře. Inkubační doba nemoci je dva až 14 dnů.

Proti MERS zatím není vakcína

MERS se objevil poprvé v roce 2012 na Blízkém východě. Od té doby zde zemřelo na 450 lidí. Nejvíce obětí zatím hlásií Saúdská Arábie. Druhou nejvíce zasaženou zemí je Jižní Korea, kde propukla nákaza teprve v květnu a dosud na ni zemřelo 33 lidí a 183 se jich nakazilo. Stav 12 pacientů je podle lékařů kritický. Do země MERS zavlekl jeden z místních podnikatelů, který se počátkem května vrátil ze zemí Blízkého východu a poté navštívil několik nemocnic, aniž se vědělo, že má MERS.

Zaměstnanec Korean Air dezinfikuje kvůli MERS interiér letadla
Zdroj: Reuters/Yonhap/Han Jong-chan

Proti MERS zatím není vakcína, zdravotníci nevědí, jak respirační chorobu účinně léčit. Dvě korejské nemocnice proto zahájily experimentální léčbu pacientů trpících MERS. Spočívá v injekčním podávání krevní plazmy odebrané uzdravujícím se pacientům. V minulosti tento postup částečně fungoval, když propukla nemoc SARS.

Infekce MERS je zapříčiněna koronavirem ze stejného kmene, jako je virus, který způsobuje onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), na které v roce 2003 zemřelo na 800 lidí. MERS se projevuje jako nachlazení, pokračuje ale závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin.

Vydáno pod