CVVM: V průzkumu posílily ODS, TOP 09 a lidovci

Podle aktuálního volebního modelu CVVM ztratily obě nejsilnější strany – ANO i ČSSD – tři procentní body. Stále ale jasně vedou, ANO získalo podporu 30 % respondentů a sociální demokraté podporu 26,5 %. Naopak si polepšily ODS, TOP 09 a lidovci, podpora KSČM se ve srovnání s květnovým průzkumem nezměnila. Další strany v průzkumu nepřekročily pětiprocentní hranici.

Komunisté by podle volebního modelu získali 13 procent hlasů, tedy stejně jako v květnu. ODS a TOP 09 by měly osm procent - občanští demokraté si od května polepšili o dva procentní body, TOP 09 pak o jeden. KDU-ČSL se zvedla o půldruhého procentního bodu na aktuálních 6,5 procenta.   

Pro hnutí Úsvit by se momentálně rozhodlo půl procenta voličů, stejně jako v květnu. Předstihla by jej mimo jiné Česká pirátská strana s 2,5 procenta a Strana zelených se dvěma procenty hlasů. Ostatní seskupení včetně Svobodných či Strany práv občanů měly podle CVVM podporu méně než jednoho procenta voličů.  

Srovnání povolebních šetření (parlamentní strany v %)
Zdroj: ČT24/CVVM

CVVM průzkum provedlo od 8. do 15. dubna mezi 1022 respondenty. K volebním urnám by podle průzkumu přišlo 57 procent lidí.