Vítr slábne, sněžení ne. Na kluzkých silnicích hrozí námraza

Na některých místech republiky přes den napadlo až 30 centimetrů sněhu. Stále přetrvává nebezpečí silného sněžení a sněhových jazyků. Vítr by už – kromě vytváření jazyků – neměl působit vážné komplikace. Silničáři varují především před cestováním po silnicích v příhraničních horách, kde je kluzká vrstva sněhu a v noci hrozí námraza. V Jeseníkách zvýšila horská služba lavinové nebezpečí na třetí stupeň.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí kvůli silnému sněžení nadále platí pro Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Ústecký kraj a Kraj Vysočina. Odpoledne sněží již od 400metrové výšky. Výstraha platí až do 23:00. Současně platí i další výstrahy s nižším stupněm nebezpečí, podle kterých se mohou tvořit sněhové jazyky. Týkají se celé republiky s výjimkou Jihomoravského kraje, Středočeského kraje a Prahy.

Po dvou dnech, kdy se na cesty opakovaně snášely přívaly sněhu, jsou již silničáři opět připraveni na zimní údržbu. Přesto jsou místa, kde je nutné jet opatrně, a některé horské silnice nižších tříd jsou uzavřené.

V Libereckém kraji byly přes den zavřené některé silnice směrem na hraniční přechod Harrachov. Na Liberecku a Semilsku však již skončila energetická kalamita, kterou v úterý večer vyhlásil ČEZ kvůli vysoké poruchovosti zaviněné silným větrem. Kalamitní stav již neplatí ani na Královéhradecku.

Ačkoli většina nehod, které s počasím souvisejí, nemá vážné následky, stala se dnes i smrtelná nehoda. Zahynul řidič auta, které mezi obcemi Vrbičany a Siřejovice na Litoměřicku narazilo do stromu. V celém Ústeckém kraji přitom střídavě prší, sněží, fouká vítr a navíc je snížená viditelnost. Tragická nehoda se stala také na silnici I/38 u Kolína, kde se osobní auto čelně srazilo s kamionem.

V Jihočeském kraji jsou kluzké silnice na Šumavě a pod ní, nejvíce na Českokrumlovsku. Pro nákladní dopravu byla uzavřena silnice I/4 u hraničního přechodu Strážné, protže zde havarovaly dva kamiony, další tudy nemohly projet. Silnice je ale opět průjezdná.

Nehoda
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Kamiony mají potíže ve stoupáních také v Karlovarském kraji, kde od úterního odpoledne padá mokrý sníh. Na uvázlá těžká vozidla tak mohli řidiči narazit v kopcích na Sokolovsku či mezi Karlovými Vary a Chomutovem.

Až deset centimetrů nového sněhu museli odklízet silničáři v Plzeňském kraji, zejména na Šumavě. Oproti minulým dnům je však situace o poznání klidnější, především proto, že zeslábl vítr. „Se spadanými stromy je už celkem klid. Když nějaký spadne, hasiči ho stihnou bez problémů odklidit,“ uvedl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička. Navzdory zeslábnutí ale stále fouká, v Plzeňském kraji ostatně stále platí výstraha na silný vítr. Řidiči si proto musí dávat pozor na nárazy větru. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic může vítr znepříjemnit cestování po dálnici D5. V regionu je také místy mlha.

Na zledovatělé silnici na Vysočině se srazil autobus s dodávkou
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

V Kraji Vysočina mají být všechny silnice sjízdné, na Žďársku se ale tvořily sněhové jazyky a kolem třetí hodiny odpoledne silnice stále zasypával sníh, nejvíc na Pelhřimovsku. „Jen přes noc jsme přijali více než 60 oznámení o špatné sjízdnosti komunikací a policisté také zadokumentovali více než 20 dopravních nehod,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Kamiony zastavilo počasí na hlavním tahu mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, kde pro ně bylo nesjízdné stoupání. U obce Štoky havaroval i autobus. Nehoda se obešla bez zranění.

I v dalších hornatých regionech musí být řidiči opatrní, ve vyšších polohách leží na cestách sníh.

Na železničních tratích je oproti předchozím dnům o poznání klidněji. Výluky, se kterými se cestující setkají, jsou buď plánované, nebo si je vyžádaly rozmary počasí již v předchozích dnech. To platí zejména pro trať z Rybníku do Lipna nad Vltavou, kde zastavily popadané stromy provoz již v úterý a dosud se ji nepodařilo zprovoznit.

Počasí na Velikonoce: Čeká nás chladno

Velikonoce budou pravděpodobně chladnější než Vánoce. Kdo se vydává na prázdniny, musí počítat nejenom s tím, že mu cestu zkomplikuje sněžení a silný vítr, ale také s tím, že se v žádném případě nebude opalovat – alespoň pokud zůstane v Česku. Maximální teploty dnes budou mezi 2 a 6 stupni Celsia, na horách -1 stupeň. V pátek se mírně oteplí na 4 až 8 stupňů, v neděli má být opět chladněji. Celé prázdniny bude provázet déšť, ve vyšších polohách sněžení, ovšem již mírnější než v posledních dnech. Předpověď počasí na Velikonoce čtěte ZDE.

Vítr bude vát rychlostí 4 až 9 m/s, nárazy ale mohou mít až 20 m/s, na horách dokonce 25 m/s. V pátek budou nárazy větru dosahovat rychlosti až 15 m/s.

Sníh zlepšil podmínky lyžařům, Velikonoce většinou uzavřou sezonu

Podmínky pro lyžaře na tuzemských horách zlepšily desítky centimetrů sněhu, které připadly v posledních dnech. Některé skiareály na prodloužený velikonoční víkend znovu otevřely, do hor budou moci někde vyrazit i běžkaři. Po Velikonocích se ale většina provozovatelů chystá ukončit sezonu. Menší horská střediska zastavila vleky už dřív.