ČLK: Místo lékařů by s pojišťovnou měl mít smlouvu pacient

Praha - Místo lékařů by se zdravotní pojišťovnou měli mít smlouvu pacienti. Tvrdí to prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Novinářům dnes řekl, že považuje za nejvýhodnější pro lékaře i pacienty pokladenský systém, který by vycházel právě ze smluv pacientů s pojišťovnami. Zákon to zatím neumožňuje a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) s tím ve své reformě ani nepočítá.

„Pacient by měl smlouvu a měl by právo svobodné volby lékaře. Jeho pojišťovna by měla povinnost mu péči uhradit, buď plně, nebo kdyby byla cena vyšší, než co pokrývá standardní pojištění, tak by pacient platil doplatek ze svého,“ popsal Kubek.

Ministr naopak plánuje, že pacientům od roku 2009 výběr lékaře omezí. V systému řízené péče by mohli navštěvovat jen vybraná zařízení, za to by ale měli bonifikaci. Dostali by například poukázkou podíl z peněz ušetřených tím, že neobcházejí s jedním problémem několik lékařů.

Hlavní rozhodování o tom, který lékař má nadále provozovat praxi, má mít podle Kubka pacient. Zdravotní pojišťovny by podle něj neměly vyřazovat ze sítě lékaře s odůvodněním, že špatně léčí. Udrželi by se ti lékaři, k nimž by chodili pacienti. Lékařská komora by kontrolovala, zda lékař má patřičnou kvalifikaci. Státní úřad by vydával osvědčení, zda ordinace splňuje hygienické a další podmínky.

„V dané chvíli tomu tak není, pacienti jsou omezováni tím, zda jejich pojišťovna má s daným zdravotnickým zařízením smlouvu,“ poznamenal Kubek. Ministr Julínek podle něj ve svých reformních zákonech posiluje roli pojišťoven, nikoli pacientů.

Ideální podle Kubka je, aby lékař smlouvu nepotřeboval. Pojišťovna by byla povinna uhradit mu provedenou péči podle předpisů ve zdravotnickém zařízení, které si pacient vybere. „Pochopitelně nic nebrání tomu, aby zařízení mělo smlouvu s pojišťovnou například o bezhotovostních platbách, ale primární musí být smlouva mezi pacientem a jeho pojišťovnou,“ zdůraznil Kubek.

Ze sedmi zákonů, jejichž věcné záměry ministerstvo připravilo, odmítá ČLK podle Kubka pět a žádá jejich přepracování. Jde o věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách, o dohledu nad zdravotními pojišťovnami, o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních službách a jejich poskytování, o univerzitních nemocnicích. Doporučuje ke schválení s připomínkami pouze věcné záměry zákona o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě.

Vydáno pod