Za únikem videa s Weiglem a Šloufem je údajně ČSSD

Praha - Za únikem videonahrávky zachycující setkání kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD) v pražském hotelu Savoy stojí podle Mladé fronty Dnes pravděpodobně sociální demokraté. Část záznamu zveřejnil čtyři dny před volbou prezidenta server Aktuálně.cz. ČSSD ale jakoukoli souvislost s únikem záběrů z hotelu odmítla. Případ vyšetřuje Inspekce ministra vnitra a inspektoři Úřadu pro zahraniční styky.

Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnější, že aktéři schůzky nevěděli, že jejich setkání „sleduje“ kamera, píše list. „Schůzku však viděl ještě člen speciálního týmu sociální demokracie, který má za úkol sledovat Šloufa,“ uvádí MfD. Šlouf prý udržuje „čilé kontakty“ s některými ministry za ODS a je činný i ve vyjednávání ve prospěch Klausovy prezidentské kandidatury.

ČSSD chtěla podle deníku získat záznamy z bezpečnostních kamer, protože jejich zveřejnění by se mohlo hodit při volbě prezidenta. S prosbou o pomoc se obrátili členové speciálního týmu na někdejšího šéfa civilní rozvědky Karla Randáka. Ten podle informací MfD kontaktoval svého bývalého podřízeného Petra Bakeše, jenž v rozvědce pracuje. Bakeš se podle MfD obrátil na detektiva Dvořáka z policejního Útvaru zvláštních činností, který hotel Savoy požádal o nahrávku. Dvořák pravděpodobně nevěděl, proč po něm důstojník rozvědky tuto službu chce.

Premiér Topolánek v souvislosti s únikem nahrávky zmínil dvě jména: Karla Randáka a také bývalého mluvčího ministra spravedlnosti a dnes mediálního poradce ČSSD Petra Dimuna. „Ukazuje se, že to DVD se záznamem schůzky z hotelu Savoy získal příslušník Útvaru zvláštních činností Policie České republiky. Ten jednal na základě žádosti vysokého důstojníka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), což je služba, která podléhá ministru vnitra,“ prohlásil v úterý Topolánek.

Oba obvinění popírají. Petr Dimun na otázku, zda se sešel s Karlem Randákem, uvedl: „S panem Randákem se znám, považuji jej za špičkového specialistu.“ „Pokud premiér přijde s takovým obviněním, že za únikem videonahrávky stojí civilní rozvědka, tak věřím, že vychází z informací, které má od zpravodajský služeb, především od BIS,“ prohlásil v Dobrém ránu bezpečnostní poradce a bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor.

Další verze - podle MfD méně pravděpodobná - vede rovněž k ČSSD. Ochranu hotelu Savoy částečně zajišťuje agentura Security Service International, kterou založil bývalý důstojník Státní bezpečnosti Václav Vodrážka. Podle informací deníku se zná s hoteliérem a s dobrým přítelem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Vlastimilem Dvořákem. Přes ně se záznamy mohly dostat k ČSSD. Vedení hotelu i bezpečnostní firma však vyloučily, že záznam unikl od některého z jejich zaměstnanců.

Sociální demokraté v úterý odmítli, že by se na úniku záběrů schůzky jakkoliv podíleli. „To jsou chimérické představy, že by někdo z nás jednal s nějakou částí kontrarozvědky,“ řekl novinářům Paroubek.

Třetí, nejméně pravděpodobná varianta, počítá s tím, že v hotelu aktéry poznal někdo, kdo má přístup ke kamerám. Přes něj se pak záznam dostal na veřejnost.

Záběry sehrály roli při volbě prezidenta. Ovlivnily například rozhodnutí Strany zelených o tom, že se přikloní k veřejné volbě. V médiích i mezi politiky se objevily spekulace, že Weigl mohl se Šloufem jednat o tom, jak získat hlasy pro Klause v ČSSD, jejíž lídři prosazují Klausova rivala Jana Švejnara.