V Libereckém kraji hustě sněží, silnice jsou nebezpečné

Liberec - Husté sněžení, silný vítr a špatná viditelnost komplikují dnes ráno dopravu v Libereckém kraji. Řada řidičů již přezula zimní pneumatiky a s letními mají na silnicích velké problémy. Výše položené silnice v Jizerských horách a Krkonoších jsou pro ně nesjízdné. Podle informací z 8:00 není sice žádná silnice zablokovaná, na některých ale bezmocně stojí kamiony i osobní auta, uvedl provozní náměstek krajské správy silnic Jiří Daníček.

„Nasadili jsme veškerou techniku na odklízení sněhu, vozovky jsme sypali chemickou solí již v noci. Sněžit začalo kolem 4:00, projíždím krajem a vidím strašné věci. Například osobní auto za sebou táhlo nákladní přívěs, jízdu na kluzké silnici samozřejmě nezvládlo a roztočilo se. Řidiče vyzýváme k velké opatrnosti. Kdo nemusí, ať raději nevyjíždí,“ upozornil Daníček.

Policisté vyjeli dnes do 8:00 v Libereckém kraji pouze k několika drobným nehodám. Podle nich ale stále hodně sněží a situace na silnicích se ještě zhorší. Kamiony stály ráno bezmocně například v Čisté u Horek na silnici z Jilemnice do Vrchlabí, další nákladní vůz nevyjel stoupání na mezinárodní silnici E65 v Plavech na Jablonecku. „Rychlostní komunikace z Liberce do Prahy a opačným směrem je zatím průjezdná, i když se tam tvoří pomalu se posunující kolony aut,“ uvedl po 7:30 operační důstojník liberecké policie. Doprava se do 7:30 nezastavila ani v obávaném stoupání z Desné do Kořenova-Příchovic na E65.

Nejmenší problémy dělá počasí v Libereckém kraji na Českolipsku, kde se sníh na silnicích většinou nedrží a jsou mokré. V Krkonoších a v Jizerských horách naopak vytváří na komunikacích kluzkou, nebezpečnou vrstvu. Místy připadlo až deset centimetrů. Ranní teploty se v kraji pohybují většinou od minus čtyř stupňů do plus jednoho.

V jižních Čechách sněží zejména na Šumavě a silnice jsou většinou po chemickém posypu mokré. Horší situace je na Jindřichohradecku, Krumlovsku a Prachaticku, kde se na vozovkách tvoří námraza. Na Šumavě může ve vyšších polohách napadnout až 40 centimetrů nového sněhu.

Vydáno pod