Poslanci a senátoři mají soukromým přepravcům platit jízdné

Praha - Ústavní činitelé nemají podle Obvodního soudu pro Prahu 1 právo využívat zdarma služeb soukromých dopravců. Mohou ale následně po státu požadovat, aby jim jízdné proplatil. Soud o tom dnes rozhodl v rámci jednání, při kterém zamítl žalobu společnosti Student Agency na Českou republiku o náhradu jízdného ve výši 270 korun za cesty europoslance Josefa Zieleniece a senátora Igora Petrova (oba SNK ED). Společnost měla podle soudu po obou jízdné vyžadovat.

Za sporem o necelých 300 korun stála snaha ředitele dopravní společnosti Student Agency Radima Jančury a zástupců strany SNK ED soudně napadnout nárok na zákonem stanovené bezplatné cestování poslanců a senátorů. Stát podle nich nutí soukromé dopravce, aby české zákonodárce neomezeně sponzorovali.

Zieleniec a Petrov podnikli v dubnu 2006 bezplatnou demonstrativní jízdu linkovým autobusem firmy Student Agency do Brna a do Jihlavy. Následovala žaloba společnosti na Českou republiku. Podle Zieleniece soud původně nárok na zaplacení jízdného společnosti přiznal a vydal platební příkaz ministerstvu financí. To však odmítlo vyhovět s poukazem na to, že k proplacení není příslušným orgánem, uvedl europoslanec.

Podle zástupců SNK ED mají poslanci a senátoři vysoké paušální náhrady, jež slouží k pokrytí dopravních nákladů. Cestování zdarma, a k tomu na úkor soukromých dopravců, je podle nich výsměchem občanům a zásadním omezením vlastnických práv. Výsady, jaké mají čeští zákonodárci ve vlacích a autobusech, mají v Česku již jen postižení občané. Zieleniec a Petrov se domnívají, že povinnost vozit zákonodárce na vlastní náklady je protiústavní a poškozuje dopravce i cestující.

O omezení různých výhod pro členy zákonodárného sboru se ve sněmovně diskutovalo v posledních letech už několikrát, schválit konkrétní legislativní úpravu se ale zákonodárcům dosud nepodařilo. Ačkoli poslanci se většinou obecně shodnou na tom, že tyto výhody je třeba omezit, při samotném hlasování se podpora pro takový krok dosud nenašla. „Je to důležité precedentní rozhodnutí a má jasné odůvodnění. Po dnešku se mnozí poslanci opravdu chytnou za nos,“ doufá právník Stanislav Polčák (SNK ED).