Maturita by mohla mít dvě úrovně obtížnosti

Praha - Maturitní zkouška bude mít zřejmě dvě úrovně obtížnosti. Návrh ministra školství Ondřeje Lišky dnes schválila vláda. Náročnější bude určena především zájemcům o vysokoškolské vzdělání. Ministerstvo školství ve svém návrhu počítá s termíny, které poslanci schválili loni, když odložili letošní zahájení společných maturit. První část zkoušky by měla být spuštěna v roce 2010, o dva roky později by měla ke dvěma povinným zkouškám přibýt třetí. Návrh nyní posoudí sněmovna.

Materiál počítá s tím, že by v roce 2010 a 2011 studenti maturovali z češtiny, ke které by si volili buď cizí jazyk, nebo matematiku. Kdo bude chtít, bude moci maturovat až ze třech nepovinných předmětů.

V roce 2012 by už maturanti skládali zkoušku z češtiny a cizího jazyka, třetí předmět by si zvolili z nabídky matematiky, občanského a společenskovědního základu nebo informatiky. Přibrat by si však mohli ještě další, nepovinné předměty. Ředitelé škol by ale mohli od roku 2012 zasahovat do nabídky předmětů a nařídit třeba povinnou maturitu z matematiky.

Nové maturity by měly mít i takzvanou profilovou část, o její podobě by rozhodoval ve velké míře ředitel školy. Ministerstvo školství už nechalo vytisknout katalogy požadavků znalostí k maturitní zkoušce.