Topolánek: Lidovci by měli plnit svůj program

Pardubice - V Pardubicích dnes pokračuje celorepublikový sjezd koaliční KDU-ČSL. Dnešním hlavním a jediným hostem na něm byl premiér Mirek Topolánek. Lidovci podle něj mají důvod být v koaliční vládě spokojení a cítit se úspěšní, protože program kabinetu odráží i priority KDU-ČSL. Kritizoval také odmítavé postoje křesťanských demokratů k reformě zdravotnictví, protože se podle něj reformní kroky shodují s jejich programem.

Premiér Mirek Topolánek ostře kritizoval věci , které vládní koalici rozdělují. Nejvíce v otázkách zdravotnictví, dotkl se jak poplatků, tak zdravotních pojišťoven. Řekl, že nechápe proč někteří lidovci kritizují poplatky u lékaře, když to není vůbec v rozporu s dřívějšími závazky KDU-ČSL. Citoval dokonce z programu lidovců, kde se píše, že strana nemá vůči poplatkům žádné výhrady a že by měly být zavedené.
 
Takřka totožné výhrady měl premiér k postoji lidovců k transformaci zdravotních pojišťoven: „Jestli někdo měl výhrady k transformaci pojišťoven, měl to říct dřív. Teď už pouze plníme, co jsme s vaším souhlasem slíbili,“ řekl Topolánek lidovcům.
 
Premiér se zeptal lidovců, zda jsou v koaliční svazku spokojeni, zda je pro ně koaliční smlouva zákonem jako pro něj a pokud ne, ať jasně řeknou proč a jakou mají alternativu. „Odpovědi nečekám dnes, ale při plnění koaličního programu při jednotném hlasování ve sněmovně,“ prohlásil.

Současnou sílu KDU-ČSL podle Topolánka dokazuje i pět jejich zástupců ve vládě. Ještě nikdy neměla lidová strana ministra s tak dominantní pozicí, jako je ministr financí Miroslav Kalousek, snad s výjimkou Josefa Luxe, soudí ministerský předseda. Ocenil i práci Vlasty Parkanové, Cyrila Svobody, Václava Jehličky i Jiřího Čunka, který řídí „vysněné lidovecké ministerstvo“ pro místní rozvoj navzdory všem peripetiím a s „bezprecedentní podporou“ Topolánka v zádech, která - jak premiér přiznal - rozhodně nezvýšila jeho popularitu.
 
Topolánek lidovcům řekl, že těžko se kdy najde premiér, který se bude chovat ke koaličním partnerům tak korektně a slušně jako on. V kabinetu podle něj nikdo nikoho „neválcuje“, na další kompromisy v koaliční smlouvě podle něj už není prostor, diskuse a dialog však je nutný.

Lidovci vybírají kandidáty do Europarlamentu, senátu i do krajů

Křesťanské demokraty se dále snaží přesvědčit kandidáti do Evropského parlamentu, že by právě oni byli těmi správnými europoslanci. Vystoupili jak ti stávající jako např. Zuzana Roithová, Jan Březina, ale o noví uchazeči. Přesvědčování má různé podoby, Roithová rozdávala čokoládu a plyšové opičky, Březina rozdával zase utopence nebo slivovici.
 
Lidovci by měli dnes také vybrat kandidáty do senátních a krajských voleb a měli by přijmout usnesení k problematickým tématům, jako je transformace zdravotnictví nebo důchodová reforma.