ODS chce pro učně více výučních listů během studia

Praha - Občanští demokraté chtějí změnit učňovské školství - žáci by podle nich měli získat během školy a praxe víc výučních listů z různých oborů. Snadněji by si pak hledali místo a kdyby ho ztratili, mohli by rychleji získat jiné. Pro tuto myšlenku chce ODS získat nejen koaliční partnery, ale i ČSSD.

Podle školského experta ODS a předsedy sněmovního výboru pro vědu a vzdělání Waltera Bartoše je současná podoba učňovských oborů neudržitelná. „Naše vize je, že učni budou připraveni na vějíř příbuzných oborů,“ uvedl. Do diskuse o zamýšlených změnách je třeba zapojit i kraje, řekla na dnešní tiskové konferenci ODS náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová, kterou na ministerstvo nominovala právě tato strana.

Z učňovských škol vychází podle Bartoše čím dál méně absolventů, zaměstnavatelé postrádají kvalifikované síly. Poslanec by chtěl pro nastíněné změny získat i firmy. Společnostem, které by učně v rámci praxe zaměstnaly, by podle něj stát mohl například odpustit zdravotní a sociální pojištění za takového zaměstnance.

Premiér Mirek Topolánek se přimluvil za takzvané odložené školné na veřejných vysokých školách. Každý, kdo protestuje proti odložené platbě, protestuje proti tomu, aby děti z dělnických rodin mohly studovat vysokou školu, prohlásil předseda ODS. Jako premiér se jen několik desítek minut předtím zúčastnil spolu s ministrem školství Ondřejem Liškou (SZ) představování koncepce změn ve vysokoškolském vzdělávání. Liška i Topolánek při té příležitosti zopakovali, že tato vláda školné nezavede.