Kampaň Přijmi a vydej chce zastavit tloustnutí Čechů

Praha - Počet lidí s nadváhou a obezitou se v Evropě za posledních dvacet let ztrojnásobil. Také česká populace, stejně jako další národy, neustále tloustne. Na vině je nedostatečný pohyb a přejídání. S nezdravým způsobem života se už potřetí rozhodl bojovat Státní zdravotní ústav kampaní Přijmi a vydej. Úkolem těch, kteří se jí účastní, je sledovat svůj energetický příjem a výdej. "Vlastním cílem není výhra ceny, ale zamyšlení se nad svým způsobem života," doufá v úspěšnost projektu jeho koordinátora Věra Kernová. S nadváhou chce bojovat i ministerstvo zdravotnictví.

V rámci soutěže by měl člověk několik dní pečlivě sledovat svůj energetický příjem potravy a výdej pohybem. Hodnoty za jednotlivé dny si zapíše. Následně si zvolí jeden z nich a podle návodu vypočte přijatou a vydanou energii. Výsledek zašle Státnímu zdravotnímu ústavu. Vítěz může vyhrát horská kola a sportovní vybavení.

Obezita a nezdravý styl života způsobuje nemoci srdce a cév a většinu cukrovek druhého typu. Tři čtvrtiny Evropanů, kteří zemřou, podlehnou chronickým neinfekčním nemocem. Šet ze sedmi rizikových faktorů se přitom pojí s tím, jak lidé jí, pohybují se a jestli kouří a pijí alkohol.

Nadváha v číslech

  • Více než polovina lidí v ČR má nadměrnou hmotnost
  • 17 procent Čechů je obézních
  • Nadváhou či obezitou trpí pětina dětí

Nesprávné návyky se přenáší často v rámci rodiny. „Když se nám podaří změnit stravování a pohyb rodičů, přenesou to dětem, nebo naopak,“ uvádí Jarmila Rážová ze Státního zdravotního ústavu, že je třeba změnit způsob života celé rodiny.

Ministerstvo zřídilo Národní radu pro obezitu

Do boje s nadváhou se chce zapojit i ministerstvo zdravotnictví, které zřídilo Národní radu pro obezitu. Pomoci odstranit přebytečná kila není ale úkol jen pro lékaře, zapojit by se měly všechny složky veřejného života od škol, pojišťovny až po zaměstnavatele.