Kadlec: Při prověrce Langera neměl NBÚ informace ze spisu Krakatice

Praha - Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) neměl před sedmi roky při prověřování nynějšího místopředsedy ODS a ministra vnitra Ivana Langera nejméně v jednom případě všechny klíčové podklady pro rozhodování o tom, zda Langer dostane bezpečnostní prověrku. Informace deníku Mladá fronta Dnes (MfD) sdělil bývalý šéf NBÚ Tomáš Kadlec.

Kadlec deníku řekl, že policie úřadu některé informace NBÚ nesdělila. Připustil, že kdyby některá fakta znal, Langer mohl mít se získáním prověrky potíže. „Když jsme tehdy oslovili policii, jestli se Ivan Langer objevuje v jejich spisech, odpověděli, že ne. Stejně tak tajné služby. Prověrku jsme mu proto udělili,“ řekl Kadlec.

NBÚ nevěděl, že Langer je ve spisu Krakatice 

Policie podle Kadlece úřadu například zamlčela informace z policejního spisu Krakatice, který mapoval aktivity později zastřeleného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníků v letech 1999 až 2002. Pracovníci NBÚ nevěděli, že Langerovo jméno se objevuje v souvislosti s aktivitami Mrázka, který byl označován za jednoho ze šéfů českého podsvětí.

MfD v uplynulých týdnech zveřejnila přepisy policejních odposlechů a další informace, z nichž vyplynulo, že Mrázek, jeho spolupracovník Igor Šafranko a realitní magnát Luděk Sekyra hovořili před osmi roky o využití Langera při snaze Sekyry ovládnout stavební firmu IPS. Langer prý tehdy nelobboval jen za Sekyru, ale i za svého přítele Ivana Kyselého, který mu tehdy půjčil dva miliony korun na rekonstrukci domu v Olomouci. Podle MfD Langer i Kyselý okolnosti úvěru tají.

Langer a Kyselý tvrdí, že netušili o tom, že „za nitky“ v tomto obchodě tahal právě Mrázek. Langer se také opakovaně hájil tím, že jako jeden z mála českých politiků má hned dvě bezpečnostní prověrky. Dnešní MfD píše, že prověrku na stupeň „přísně tajné“ znovu dostal Langer loni. NBÚ ale podle deníku ve čtvrtek neuvedl, zda jeho pracovníci loni - na rozdíl od roku 2001 - už měli spis Krakatice k dispozici. NBÚ prý věděl o půjčce od Kyselého, ale zřejmě už neměl informace o tom, že Langer ve stejnou dobu pomáhal Kyselému - a nepřímo i Mrázkovi - získat IPS.

Vydáno pod