Protihlukový tunel má umožnit kolaudaci nadjezdu

Hradec Králové - V Hradci Králové se silničáři pokoušejí napravit problém starý více než čtvrt století. Řidiči tam od roku 1978 jezdí po nezkolaudovaném nadjezdu. Když byl před třiceti lety dokončen, odmítl ho stavební úřad zkolaudovat kvůli nadměrnému hluku a přílišné exhalaci. Přesto stavba zůstala v provozu. Problém má vyřešit protihlukový tunel.

Nájemníky obecních bytů dělí od vysoce frekventovaného nadjezdu v hradecké Okružní ulici jen několik metrů. Před okny tam jezdí jedno auto za druhým. Za den jich projede 35 000. Nájemníci si zejména stěžují na hluk a zvýšenou prašnost.

Pokus o nápravu přišel po třiceti letech provozu na nezkolaudované stavbě. Silničáři okna od silnice oddělili proskleným tunelem za 220 milionů korun. Podle některých nájemníků se situace zlepšila.

I když vedení silničářů říká, že má od obyvatel převážně kladné ohlasy, někteří lidé si myslí, že tunel měl být delší. Zda jsou podobné připomínky oprávněné, prověří v následujících týdnech měření hluku.

Ředitelství silnic a dálnic se nadjezd pokusí dodatečně zkolaudovat. Pokud hlukové měření prokáže, že jsou některé limity dále překračované, tak silničáři lidem vymění okna.