Topolánek: Kongres nebude tlačit poslance ke schválení Lisabonské smlouvy

Praha - Víkendový kongres Občanských demokratů nebude v žádném případě vytvářet tlak na poslance a senátory ODS kvůli budoucímu hlasování o Lisabonské smlouvě. Novinářům dnes tuto informaci oznámil premiér a dosluhující předseda strany Mirek Topolánek. O dokumentu, znamenajícím výraznou reformu Evropské unie, se má jednat na mimořádné schůzi poslanecké sněmovny již příští týden. I přesto bude Lisabonská smlouva zřejmě jedním ze zásadních témat víkendového kongresu.

Kongres ODS bude mimořádně ostře sledovaný, protože boj o post předsedy, v němž se utkají Topolánek a jeho vyzyvatel pražský primátor Pavel Bém, se v podstatě stal bitvou o další směřování strany. Klaus, stojící za Bémem, ostře kritizuje Topolánka a jeho vládu pro údajně příliš velkou servilitu vůči Evropské unii. Bém například žádá konec koaličního kabinetu a navrhl, aby ČR místo lisabonské smlouvy zahájilo v EU diskusi o přijetí zcela nového, asi patnáctistránkového základního dokumentu.

Kongres může rozdělit ODS

Skeptický názor na dokument mají i jiné výrazné postavy ODS, například europoslanec Jan Zahradil. Na víkendovém sjezdu strany se o lisabonské smlouvě zřejmě bude důkladně diskutovat. Postoj k ní může ODS dokonce rozštěpit. Prezident a velký kritik smlouvy Václav Klaus už dal totiž najevo, že by mohl své svazky se stranou, které pomohl na svět, zpřetrhat a podpořit nově vzniklé euroskeptické politické uskupení.

Topolánek, který „Lisabon“ označil za cenu, kterou je nutné zaplatit za účast v evropském společenství, se snaží s opoziční ČSSD domluvit na toleranci v době českého předsednictví. ČSSD přitom trvá na co nejrychlejším přijetí lisabonské smlouvy. „Já se přikláním k tomu, aby po té diskusi kongres nezavazoval poslance a senátory ani k hlasování pro ani proti. To pokládám za nesmyslné,“ řekl dnes novinářům předseda ODS.

Vydáno pod