Na sjezdovkách bude platit první závazná norma

Praha - Od ledna čeká lyžaře na sjezdovkách v Česku vůbec první závazná zákonná úprava. Z pravidel ale nevyplývají žádné sankce. V normě budou zahrnuta i pravidla Mezinárodní lyžařské federace FIS. Ministerstvo pro místní rozvoj předpokládá, že normu budou moci použít například i soudy při posuzování odpovědnosti za úrazy na sjezdovkách. Člověk by u nich musel zdůvodnit, proč se choval jinak, než říkají normy. Ucelený zákon o horách nebo přímo o horské službě ale v Česku zatím nebude.

„Toto je další krok, aby se stanovily mantinely, jak se kdo má chovat,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Nová česká státní norma Značení a zabezpečení v zimním středisku vychází z obecně platných a v zahraničí dlouhodobě uznávaných 10 pravidel Mezinárodní lyžařské federace. Pravidla chce propagovat hlavně horská služba, a to pomocí hraných šotů, DVD, na školách nebo přímo na sjezdovkách.

Ministerstvo i představitelé horské služby si od závazné normy slibují, že ji bude možné využívat kromě soudních sporů také při projektování bezpečnostních opatření na sjezdovkách. Norma upravuje i pohyb a fungování rolby a sněžných skútrů. Provozovatelé by například neměli na sjezdovky pouštět opilé lyžaře, nicméně nebudou mít pravomoc jim udělovat pokuty. Horská služba zasahovala jen loni v Česku zhruba v 6 500 případech, z toho dvakrát byli její muži přivoláni na sjezdovku ke smrtelnému zranění lyžaře.

Svoboda by horskou službu na sjezdovkách nahradil policií

Cyril Svoboda:

„Jsem odpůrce toho, vymýšlet nový zákon o pohybu lidí na sjezdovkách, to potom budeme hledat také zákony pro ty, co česají ovoce a lezou na žebříky.“

Ministr a předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda je ale proti nové normě. Horskou službu by navíc například na sjezdovkách nahradil raději policií, podle Čunka je to ale v tuto chvíli nesmysl. Čunek kromě normy inicioval i zákon o horské službě, Cyril Svoboda ho ale s Legislativní radou vlády smetl ze stolu. Znovu tak nejsou povinné například dlouho zvažované přilby pro děti a horská služba dál nemá oporu v zákoně a funguje v dlouhodobém provizoriu jako občansky prospěšná společnost a občanské sdružení.

Ve středu zprostil soud obžaloby mladíka, který při lyžování vážně zranil sedmiletou dívku. Podle soudu v Česku neplatí žádná závazná pravidla, která by chování na sjezdovce vymezovala. Podle norem lyžařské federace by vina byla jednoznačně na straně muže. Horská služba proto stále čeká na svůj zákon, který by jasně vymezil práva a povinnosti jejích členů i návštěvníků hor. Podle Čunka není potřeba vytvořit nový zákon, stačí vložit dodatek do jiného právního předpisu.

Na lyžařskou sezonu půjde 143 milionů korun

Horská služba na dnešní tiskové konferenci prezentovala i svou připravenost na nadcházející lyžařskou sezonu, celkem by na ni mělo jít 143 milionů korun. 110 milionů korun poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj na hrazení provozních nákladů, dalších 23 milionů korun tvoří investiční náklady a zbylých deset jsou vlastní příjmy horské služby. Letos mimo jiné záchranáři nakoupili nové vozy, skútry, čtyřkolky a jednu rolbu.     

Pravidla Mezinárodní lyžařské federace FIS:

  1. Ohled na ostatní lyžaře - každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.
  2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy - každý lyžař nebo snowboardista musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním podmínkám, jakož i hustotě provozu.
  3. Volba jízdní stopy - lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.
  4. Předjíždění - předjíždět se může shora nebo zespodu, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.
  5. Vjíždění a rozjíždění - každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět  rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.
  6. Zastavení - každý lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo co nejrychleji uvolnit.
  7. Stoupání a sestup - lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.
  8. Respektování značek - každý lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.
  9. Chování při úrazech - při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc.
  10. Povinnost prokázání se - každý lyžař nebo snowboardista, ať svědek nebo účastník, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.