Řidič z Jablonecka po nehodě nadýchal přes čtyři promile

Liberec - Policisté zjistili 4,29 promile alkoholu v dechu řidiče, který v pátek večer havaroval v Plavech na Jablonecku. Z místa nehody ujel a ještě dva kilometry pokračoval v nebezpečné jízdě do Velkých Hamrů, uvedla Dagmar Sochorová z jablonecké policie. Podle policejních zpráv jde v Libereckém kraji letos pravděpodobně o rekordní množství.

Jednapadesátiletý muž jel podle Sochorové vozem Škoda Felicia z Haratic. Před křižovatkou s hlavní silnicí na Harrachov v Plavech začal brzdit. „Na rozbředlém sněhu dostal smyk a vjel do protisměru, kde narazil do vozidla Citroën Saxo. Ihned po nehodě, ale z místa odjel,“ uvedla.

Poškozený řidič za viníkem nehody vyjel, ve Velkých Hamrech jej dostihl a přivolal policii. Dechovou zkouškou mu naměřila 4,29 promile. „Na místě jsme mu zadrželi řidičský průkaz, jít na krevní zkoušku však odmítl,“ dodala Sochorová. Nehoda se obešla bez zranění osob, hmotná škoda činila 30 000 korun. Stíhaný bude za ohrožení pod vlivem návykové látky. Dostat může až jeden rok vězení nebo vysoký peněžitý trest.

Ze 119 dopravních nehod, které se na Liberecku, Jablonecku a Českolipsku v minulém týdnu staly, jich měl osm na svědomí alkohol. O víkendu zadržela jablonecká policie ještě jednoho řidiče, který měl v dechu 2,32 promile. I on, přestože žádnou nehodu nezavinil, bude stíhán za ohrožení pod vlivem návykové látky.

V Libereckém kraji v minulostí opilí řidiči zavinili několik tragických nehod. Na Českolipsku motorista s 1,56 promile usmrtil před dvěma lety spolujezdce a dalších šest lidí zranil, na Jablonecku srazil čtyřiaosmdesátiletou ženu řidič se 2,74 promile a velmi těžce ji zranil. Pouze shodou šťastných náhod neskončila neštěstím devítikilometrová jízda v protisměru na dálnici z Hodkovic nad Mohelkou do Liberce. Řidič Škody 125 s téměř třemi promile narazil do Fordu Fiesta, havárie se obešla bez zranění.

Celkovým alkoholovým rekordmanem v Libereckém kraji je řidič Milan Čurda. V květnu 2005 nadýchal na Semilsku po nehodě s fekálním vozem téměř osm promile alkoholu. Loni v červenci Okresní soud v Semilech rozhodl, že muž půjde do vězení, protože nedokončil soudem nařízenou protialkoholní léčbu.