Nová hasičská vyhláška má snížit počet mrtvých a zraněných

Praha - Od 1. ledna začne v České republice platit nová vyhláška hasičů. Změny budou například u podoby únikových cest v objektech. Automobily na plyn čeká univerzální zákaz pro vjezd do podzemních garáží. Hasiči doufají, že díky novým přepisům se podaří snížit vysoký počet mrtvých a zraněných lidí při požárech domů.

V prostoru únikové cesty nesměly být dosud žádné předměty. Nyní lze podle mluvčího Generálního ředitelství HZS Petra Kopáčka do prostoru umístit například jeden malý závěsný automat na nápoje nebo jiné zboží, sedací nábytek se stanoveným stupněm hořlavosti, případně květinovou výzdobu. Na chráněné únikové cestě může být i hořlavý předmět ve tvaru nástěnky.

Únikovou cestu musí mít všechny budovy s více než třemi podlažími a lidé se po ní během požáru musí do 30 minut dostat z budovy. Na jednom podlaží ale mohou být maximálně tři hořlavé předměty a v případě ohrožení nesmí lidem blokovat cestu z budovy. „Hořlavé předměty musí být od sebe v takové vzdálenosti, aby nehrozilo přenesení případného hoření. Vzdálenost ale nesmí být menší než dva metry,“ dodal Kopáček.

V nových rodinných domcích musí být přenosné hasicí přístroje

Vyhláška přesně stanovuje i bezpečné vzdálenosti různých spotřebičů od hořlavých hmot. Například u sporáku na vaření je to 75 cm. Parkování aut na plyn v hromadných podzemních garážích bude od 1. ledna zcela zakázané. Vozidla na plyn sice dosud zákaz vjezdu do podzemí měla, ale mohl být zvláštní cedulí povolen.  

V žádné z garáží včetně rodinných domků nesmí být ukládány tlakové nádoby s hořlavými plyny. Už od července musí navíc být ve všech objektech povinně instalovány hlásiče požárů, v nových rodinných domcích nesmí navíc chybět ani přenosné hasicí přístroje.