Pitr jezdí do Česka, policie to ví

Praha - Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, který se zřejmě skrývá v zahraničí, občas přijíždí do Česka, ale policie nemá příliš možností ho zadržet. Díky schengenskému prostoru pro něj není problém dostat se nepozorovaně ke svému domu, který policie údajně nemůže nepřetržitě sledovat. Informuje o tom dnešní vydání deníku Právo. Podle neověřených informací Pitr dokonce oslavil Vánoce ve svém domě v Jesenici u Prahy.

„My víme, že sem jezdí, ale nemůžeme s tím příliš dělat. Snažili jsme se sledovat místa, kde by se mohl pohybovat, ale je to těžké,“ řekl Právu nejmenovaný zdroj z policejního prezidia.

Podle Práva pomáhá Pitrovi schengenský prostor umožňující volný pohyb osob bez hraničních kontrol a také například důkladné „opevnění“ jeho domu v Jesenici u Prahy. „On prostě nastoupí do auta a bez zastávky se nechá v autě s tmavými skly odvézt až domů,“ dodal zdroj z prezidia. Policie přiznává, že nemá kapacitu Pitrův dům sledovat nepřetržitě.

Žije Pitr v Rakousku či ve Švýcarsku? Kdo ví…

Pitr utekl do zahraničí předloni v červnu v době, kdy měl nastoupit do věznice svůj pětiletý trest. Byl odsouzen za to, že spolu s podnikatelem Miroslavem Provodem vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur a připravili stát o zhruba 51 milionů korun. Pitr s Provodem se na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty podle soudu obohatili o téměř 23,5 milionu korun.

Na Pitra byl vydán tuzemský, evropský a mezinárodní zatykač a od jeho útěku se objevilo několik nepotvrzených informací, kde by se mohl skrývat. Skloňovalo se zejména Rakousko a Švýcarsko. Otázkou zůstává, zda je Pitrův čin ve Švýcarsku trestný a jestli není případně již promlčený. Podle dnešního Práva tlačí české úřady na švýcarské kolegy, aby Pitra alespoň vypátrali či vyhostili. Ve Švýcarsku za to koncem loňska lobbovala skupina českých detektivů, ale neuspěla, uzavírá Právo.

Vydáno pod