Chlapec, na kterého ve čtvrtek spadl v centru Zlína strom, zemřel

Zlín - Dvanáctiletý chlapec podlehl těžkým zraněním, která mu ve čtvrtek odpoledne způsobil pád stromu v centru Zlína. Druhý zraněný hoch byl kvůli vážnému stavu dnes po poledni transportován vrtulníkem do Brna na dětskou resuscitační kliniku. Případ už převzala služba kriminální policie a vyšetřování a nařídila soudní pitvu. Mohutný strom se včera zřítil na jedno z nejfrekventovanějších míst Zlína. Podle svědků trval pád pouhé tři sekundy a sedm lidí, které zranil, tak nemělo prakticky žádnou šanci uskočit.

Primátorka města Irena Ondrová (ODS) vyjádřila hluboký smutek a pozůstalým upřímnou soustrast. „Co se stalo, je hrozné a nevratné, uděláme všechno pro to, abychom pomohli rodinám,“ uvedla primátorka.

Zřícený strom zůstává na místě, jeho zbytky už prozkoumali tři soudní znalci, dva na žádost města a jeden z kriminální policie. „Na případu už teď pracuje služba kriminální policie a vyšetřování. Prověřujeme, jestli nedošlo ke spáchání trestného činu obecného ohrožení nebo jestli někdo nezanedbal své zákonné povinnosti,„ řekla mluvčí Policie ČR ve Zlíně Jana Bartíková. Přesné příčiny čtvrtečního pádu budou známy začátkem příštího týdne. Znalci zatím jen neoficiálně potvrdili, že strom měl odumřelé kořeny a vada nebyla viditelná. “Strom má odumřelý kořenový systém, což je velmi pravděpodobně příčina toho statického selhání," uvedl pro ČT soudní znalec Pavel Šimek.

Asi 20 metrů vysoký pajasan žláznatý s kmenem o průměru kolem jednoho metru byl starý asi 50 let a během posledních let byl spolu s ostatními v parku několikrát kontrolován nebo ořezán. Jelikož je narušený kořenový val, již včera pokáceli pracovníci města preventivně sousední, zhruba stejně velký strom. Ve spolupráci s odborníky chce ale Zlín raději prověřit všechny stromy ve městě. 

Radnice změnila kvůli tragédii program venkovního festivalu

Podle mluvčího krajské záchranky Petra Olšana utrpěli ostatní lidé lehčí až středně těžká poranění od pohmožděných zad až po rozbité hlavy. Všichni byli následně převezeni na úrazovou ambulanci zlínské nemocnice. Jedna z osob se v noci na dnešek podrobila operaci. Tři z poraněných už byli z nemocnice propuštěni domů.

Radnice společně s organizátory akce změnila kvůli tragédii program venkovního festivalu, který je jednou z doprovodných akcí setkání evropských ministrů práce a sociálních věcí v nedalekých Luhačovicích. Na náměstí se neuskuteční diskotéka pro děti, koncert skupiny Jazzubs ani večerní laserová show. Jediným živým vystoupením bude pietní koncert skupin Gulo Čar a Docuku, který se uskuteční od 15:00. Konat se budou pouze prezentace a projekce filmů ve stanech Evropské unie. „Pořadatelé se za změny omlouvají a věří, že důvody pochopí každý, kdo cítí s lidským neštěstím,“ dodala mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková.