Pražská ČSSD: Hulinský opět předsedou; evropské volby - až 30 procent pro ČSSD

Praha - Pražská ČSSD si zvolila svého předsedu. Podle očekávání se jím znovu stal Petr Hulinský, který byl jediným kandidátem. Ze 146 delegátů Hulinský získal 83 procent hlasů. Pražská organizace ČSSD rovněž doporučila, aby se předsedou ČSSD stal opět Jiří Paroubek. Ten vystoupil s krátkým projevem, v němž kromě kritiky vládních změn vytyčil cíl sociální demokracie v evropských volbách - zisk 30 procent hlasů.

Pražští sociální demokraté zároveň rozhodli o tom, že jejich kandidátem na předsedu strany na sjezdu bude současný šéf Jiří Paroubek. Hulinského také jeho straničtí kolegové zvolili za Prahu do předsednictva
strany.

Účastníci konference ještě vybrali sedm místopředsedů pražské organizace, jsou jimi pražský zastupitel Miroslav Poche, poslanci Miroslav Svoboda a Gabriela Kalábková, pražský zastupitel Karel Klíma, advokátka Radmila Kleslová, někdejší ministr Karel Březina a zastupitel Daniel Hodek. Novým předsedou krajské kontrolní komise se stal někdejší náměstek ministra vnitra Petr Ibl.

Kromě Jiřího Paroubka vybírali pražští sociální demokraté své kandidáty na místopředsedy strany pro únorový stranický sjezd. Na prvního místopředsedu vybrali stínového ministra financí Bohuslava Sobotku. Na posty místopředsedů pak navrhli svého znovuzvoleného předsedu Hulinského, brněnského primátora Romana Onderku, ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou, místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka a Zdeňka Škromacha. 

Paroubek: V evropských volbách chceme až 30 procent

Realistickým cílem sociální demokracie v letošních volbách do Evropského parlamentu je výsledek kolem 30 procent. Je však možné, že dostane 35 až 40 procent, řekl na krajské konferenci pražské ČSSD předseda této strany Jiří Paroubek. Chce se zaměřit hlavně na ty voliče, kteří váhají, zda jít k volbám. Podle něj se ukázalo, že vyšší volební účast přináší i vyšší počet hlasů pro ČSSD.

Lídrem kandidátky pro volby do EP vybrala sociální demokracie ekonoma Jiřího Havla. Paroubek ocenil jeho kvality, ale připustil, že „malou vadou“ Havla je to, že ho veřejnost příliš nezná. Program i kandidátku do evropských voleb chce ČSSD představit na sjezdu 14. února. Ve volbách do Evropského parlamentu před pěti lety vyhrála ODS s devíti europoslanci, druhá byla KSČM s šesti a třetí SNK ED se třemi evropskými poslanci. O zbývajících šest křesel se rovným dílem podělily KDU-ČSL, ČSSD a hnutí Nezávislí.


Paroubek chce anketu uvnitř ČSSD k otázce mise v Afghánistánu

Paroubek straníky informoval, že chce uspořádat vnitrostranickou anketu, v níž by se sociální demokraté vyjádřili k otázce české vojenské účasti v Afghánistánu. Jejich názorem by se pak řídilo vedení strany při rozhodování o misích v příštích letech.