Po zavedení IDS zdraží jízdné v Libereckém kraji

Liberec – Zavedení integrovaného dopravního systému v Libereckém kraji (IDOL) s sebou přinese zdražení jednotlivého jízdného v regionálních autobusových linkách, a to o šest až osm procent. Výrazně by se zdražení nemělo dotknout stálých cestujících využívajících týdenní či měsíční předplatní jízdenky. Integrovaný dopravní systém začne zkušebně platit od 18. května zhruba ve čtvrtině kraje od Liberce na Český Dub, ve zbytku regionu bude zaveden v červenci. O zdražení informoval náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Martin Sepp.

Integrovaný systém dopravy umožní cestovat po celém kraji za jednotnou cenu. Cestující budou moci s jediným dokladem libovolně přesedat z autobusu do vlaku či městské dopravy. Podobné systémy fungují například kolem Prahy, Plzně a Brna, Liberecký kraj o něj usiloval několik let. Už před několika lety se podařilo sjednotit ceny v meziměstských autobusech společností ČSAD Liberec, ČSAD Jablonec, ČSAD Semily a ČSAD Česká Lípa, které také navzájem uznávaly své čipové karty. Loni se do systému zapojily i liberecký dopravní podnik a České dráhy.

Přestože dopravci v letošním roce zaznamenali v souvislosti s krizí a propouštěním úbytek cestujících, Liberecký kraj nepočítá s tím, že by veřejnou dopravu v souvislosti se startem IDOLu omezoval. „V současné hospodářské krizi je veřejná doprava pro řadu lidí jedinou možností, jak se dostat do práce,“ řekl Sepp. O úpravách jízdních řádů kraj rozhodne až podle informací, které ze systému získá. Spuštění systému totiž spojil s krajskou elektronickou kartou Opuscard, která bude držitelům sloužit pro předplatné i jako elektronická peněženka, a kraj získá přehled o využití jednotlivých tras. První informace budou na podzim, řekl Sepp.