Ústavní stížnost na Lisabon má být do dvou měsíců

Praha - Nová ústavní stížnost, kterou chystají někteří senátoři ODS na Lisabonskou smlouvu, má být hotova do dvou měsíců. Novinářům to dnes po setkání s prezidentem Václavem Klausem řekl jeden z iniciátorů stížnosti senátor Jiří Oberfalzer (ODS). Ten spolu s kolegy z horní parlamentní komory Jiřím Pospíšilem a Petrem Pakostou (oba ODS) navštívil dnes na Hradě prezidenta s požadavkem, aby počkal s podpisem Lisabonské smlouvy, dokud Ústavní soud nerozhodne o stížnosti. Tu se chystá podat 17 senátorů ODS nespokojených se senátním hlasováním. Nový český premiér Jan Fischer dnes v Bruselu po setkání s šéfem Evropské komise José Barrosem řekl, že by si přál, aby prezident pod Lisabonskou smlouvu přidal svůj podpis, a dokončil tím ratifikaci smlouvy v ČR.

Senátoři podle Oberfalzera přišli prezidenta, který také patří mezi odpůrce smlouvy, informovat především o svých úmyslech a postupu svých kroků ve věci smlouvy, která má stanovit pravidla budoucího fungování EU. Oberfalzer přiznal, že ještě neví, co konkrétně ve smlouvě chtějí napadnout jako protiústavní. „Na setkání příští týden bychom shromáždili veškeré věcné argumenty, které bychom do té stížnosti rádi zapracovali… Dohodneme se také, jaké vybereme právníky,“ uvedl senátor.

Ladislav Jakl, prezidentův tajemník:

Klaus po ratifikaci Lisabonské smlouvy minulý týden českým parlamentem oznámil, že ji nepodepíše, dokud Ústavní soud nevynese své rozhodnutí na případnou stížnost. Klaus také bezprostředně po přijetí smlouvy uvedl, že dokument je pro něj v tuto chvíli mrtvý vzhledem k tomu, že jej Irové v referendu odmítli.

Ústava ČR prezidentovi republiky nijak neurčuje lhůtu, do které by měl po přijetí parlamentem dokument podepsat. Klaus tedy s tímto úkonem pospíchat nemusí.

Fischer z Bruselu požádal o prezidentův podpis

Nový český premiér Jan Fischer by si podle svých slov přál, aby Lisabonská smlouva o reformě evropských institucí byla v Česku úplně ratifikována a svůj podpis k ní připojil i Klaus. Fischer to dnes řekl novinářům v Bruselu po setkání se šéfem Evropské komise Josém Barrosem s tím, že jde o jeho osobní názor. Podle něj je však na Klausovi, kdy smlouvu podepíše, protože česká ústava nezná žádné lhůty.