ČSSD má seznam požadavků, jinak nedá Fischerovi důvěru

Praha - Na politické scéně začíná boj o vliv nad vládou premiéra Jana Fischera. Sociální demokracie má podle zjištění České televize v ruce seznam 21 zákazů, které kabinet nesmí překročit, pokud chce ve sněmovně získat důvěru; mimo jiné zastavení kroků, které vedou k privatizaci pražského letiště. A také občanští demokraté mluví o tom, že Fischerův kabinet nedostane důvěru zadarmo. O den později vystoupilo vedení ČSSD oficiálně se seznamem 27 bodů, jejichž splněním podmiňují podporu přechodného kabinetu premiéra Jana Fischera.

ČSSD tvrdí, že je prodej ruzyňského letiště proti strategickým a bezpečnostním zájmům republiky: „Většina rozumných zemí si vlastnictví letiště ponechává v rukou státu nebo v rukou kraje či obce,“ domnívá se místopředseda strany Bohuslav Sobotka (ČSSD). První náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS) to ale vidí jinak, byla by prý škoda projekt zastavovat s ohledem na objem práce a finančních prostředků, které už přípravy privatizace stály.

Na seznamu sociálních demokratů je také zákaz prodeje majetku ministerstva vnitra nebo stopka projektu „Kulový blesk“, při kterém se měly vládní budovy v centru prodat a nové postavit na okraji metropole. Podle ČSSD je sporná i stomiliardová zakázka na likvidaci ekologických zátěží. Nový ministr vnitra Martin Pecina (za ČSSD) už také prodej majetku ministerstva pozastavil, podle svého mluvčího ale z jiného důvodu - prý si potřebuje prostudovat dokumentaci.

Podle ČSSD jde jen o doporučení - ale závázná

Před zastavením prodeje ale varuje bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS), peníze z prodeje prý totiž financují probíhající reformu policie i plánovaný vznik nových krajských ředitelství. „Zastavení znamená zastavení reformy policie, a to věřím, že sociální demokraté nemyslí vážně,“ zdůraznil Langer.

ČSSD sice svůj seznam nenazývá požadavky, ale doporučeními - to ovšem neznamená, že by na nich netrvala. Mluví dokonce o tom, že v případě neochoty se podřídit Fischerova vláda nemusí dostat důvěru. To hrozí i v případě, že by se ministryně zdravotnictví Dana Jurásková (za ODS) nepřestala zastávat zdravotnických poplatků. O tom, že vláda nemá důvěru jistou automaticky, hovoří i občanští demokraté. „Velmi bude záležet na chování jednotlivých ministrů a vystupování celé této vlády,“ řekl Ivan Langer. Na to, aby vláda požádala sněmovnu o důvěru, má podle ústavy 30 dní od svého jmenování. Nejpozději tedy do 5. června.

Paroubek vyhrožuje nedůvěrou

ČSSD zveřejnila 13. května 27 bodů, na jejichž základě je připravena podpořit přechodný kabinet premiéra Jana Fischera. „Kdyby to ta vláda odmítla jako celek, tak by rozhodně nedostala naši důvěru,“ uvedl šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek na tiskové konferenci. Stačí prý prohlášení, kterým se vláda zaváže tyto body prosazovat. Na jednotlivostech ale ČSSD nebude bazírovat, tvrdí.